➤ ”FILMCENSUREN TILLBAKA” Anders Jacobsson och Sören Olssons böcker om Sune och Bert har alltsedan 1980-talet varit mycket populära bland svenska barn och ungdomar och har filmatiserats ett antal gånger. TV-serien om Bert från mitten av 90-talet har emellertid hamnat i onåd hos SVT som nu, enligt kritiker, på eget initiativ återinför filmcensuren i Sverige som avskaffades 2011.

Serien lades till många ungdomars glädje ut på SVT:s sajt ’Öppet arkiv’. Men nu har några avsnitt, ”Erik the great” och ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna”, plockats bort av SVT:s ledning. Detta efter att några personer hört av sig till bolaget och menat att de aktuella avsnitten innehåller några ord som av vissa kan uppfattas som rasistiska och nedsättande mot homosexuella.

I anslutning till TV-serien på ’Öppet arkiv’ har uppmärksamma tittare noterat att SVT valt att plocka bort vissa avsnitt ”p g a olämpligt innehåll”. Det framgår inte på vilket sätt innehållet bedömts vara olämpligt, men efter klagomål om att SVT ägnar sig åt censur har SVT:s planeringschef Susanna Balsvik i ett pressmeddelande till TT gått ut och förklarat åtgärden:

”Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sådant uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde.”

SVT får kritik
Personer som hört av sig till Samhällsnytt är kritiska till SVT:s agerande och talar om filmcensurens återintåg. Man tycker att informationen är knapphändig, ingenstans framgår exempelvis exakt vilka ord det är som SVT nu plötsligt anser vara rasistiska och nedsättande mot homosexuella.

Man ställer sig också frågande till hur begreppet ”historisk kontext” och formuleringen ”en tid då andra värderingar rådde” används. Man menar att det låter som om TV-serien om Bert skulle ha gjorts på 1800-talet när det bara handlar om ett par decennier.

Vilka värderingar är det som rådde på 1990-talet som inte råder idag, undrar en person som inte kan erinra sig att rasism och homofobi var mer accepterat då än nu. Personen undrar om det börjat gå sådan inflation i värderingar att de snart kan bli omoderna från ett år till nästa.

En annan person menar att det inte är vanliga människors värderingar som har ändrats, utan SVT:s. Personen uttrycker oro inför att vad denne uppfattar som en ökad politisk censur av film och litteratur och räknar upp Tintin, Pippi Långstrump och Lilla Hjärtat som råkat ut för liknande ingrepp.

Även vuxenkultur censureras
Personen menar också att det inte stämmer som Balsvik säger att förmynderiet bara gäller sådant som riktar sig till barn, och nämner som exempel de kommunala biblioteken som plockar bort eller nekar att köpa in även vuxenlitteratur med samma typ av politiskt färgade motiveringar om ”olämpligt innehåll”. Personen anser att motsvarande idéer även präglar SVT:s vuxenutbud.

En tredje person talar om ”SVT:s ängslighet” och tror att de som hört av sig till SVT är ”ett litet antal aktivister” med en politisk agenda. SVT borde stå emot sådant, säger personen eftersom den breda allmänheten vill ha serien Bert kvar och själva kan avgöra vad deras barn och ungdomar tål att titta på.

I blåsväder tidigare
En av författarna, Anders Jacobsson, har tidigare hamnat i onåd i kulturkretsar för att använda ord som ’massinvandring’ och för att ifrågasätta åldern på s.k. ’ensamkommande flyktingbarn’.

Även den andre författaren, Sören Olsson, uttrycker skepsis till vad han uppfattar som låg takhöjd numera, men är inte förvånad över SVT:s tilltag. På Twitter skriver han:

”Min kommentar: Hade ingen aning, och för mig är det varken oväntat eller provocerande. Mer förväntat pga världens ängslighet.”