agenda-integrationen-feature

FÄLLS. Statstelevisionens bild på brinnande polisbussar gav en ”värderande syn på integration”. Bild: SVT

Inrikes

SVT fälls för brinnande polisbussar – ”värderande syn på integration”

Publicerad 10/4/2022
Annons

Sveriges television får bakläxa av den så kallade Granskningsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Myndigheten, som lyder under regeringen och Kulturdepartementet, kritiserar partiledardebatten den 8 maj i år där ämnet ”Integrationen” bildsattes med två brinnande polisbilar. Bilden var tagen under de korankravaller som skakat flera svenska städer några veckor tidigare.

”Granskningsnämnden bedömer att bildsättningen, i kombination med ämnespresentationen i övrigt, ensidigt utgick från att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration. På så vis reproducerade SVT en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga”, står att läsa i pressmeddelandet.

Fler fällningar

Det är inte första gången statstelevisionen fälls för sina partiledardebatter. Den sannolikt mest uppmärksammade fällningen var slutdebatten inför valet 2018 där SVT öppet ”tog avstånd” från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Avståndstagandet gjordes för att undvika en fällning i Granskningsnämnden. Slutdebatten fälldes, trots det, av myndigheten året därpå.

LÄS ÄVEN: SVT tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare – SD kräver ursäkt

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
715Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”
Annons