svt-mp-sd-feat
Inrikes

SVT favoriserade MP i inslag om Järvaveckan

Publicerad 6/3/2023
Annons

I ett inslag i SVT Rapport om Järvaveckan norr om Stockholm gavs endast Miljöpartiet programtid att göra reklam om sin politik trots att det också var Sverigedemokraternas dag. Inslaget får kritik för att bryta mot Public Service-avtalets regler om opartiskhet.

Det var i torsdagens 19:30 sändning som SVT i ett inslag uppmärksammade att det var Sverigedemokraternas och Miljöpartiets dag under politikerveckan på Järvafältet i norra Storstockholm. Men trots att det alltså var båda partiernas dag gavs endast Miljöpartiet utrymme i inslaget att berätta om sin politik.

Endast MP fick komma till tals i inslaget

Inslaget cirka 13 minuter in i sändningen inleddes efter påannonseringen med att SVT Rapports nyhetsankare berättade att ”Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Linda Lindberg talade om att skapa ökad trygghet i samhället bland annat genom skärpta straff”. Något klipp från talet där Lindberg fick komma till tals visades inte.

Man gick därefter över till att berätta att även Miljöpartiets språkrör Per Bolund tidigare under dagen hållit tal ”där bostadspolitiken stod i fokus”. Tittarna fick av nyhetsankaret veta att partiet ”bland annat vill satsa sju miljarder på att renovera hyresrätter”.

Därefter visades ett längre klipp från Bolunds tal där denne gavs frikostigt med utrymme att lägga ut texten om sitt partis bostadspolitik.

Inslaget har fått skarp kritik för att bryta mot Public Service-avtalets regler om opartiskhet.

Återkommande kritik för vänstervridning

SVT och SR har under lång tid kritiserats för att ha en tydlig vänstervridning i sin nyhetsrapportering. Bolagens ledningar förnekar att så skulle vara fallet.

Undersökningar visar dock att just Miljöpartiet är det som i särklass flest SVT- och SR-anställda sympatiserar med samtidigt som det andra partiet som förekom i det aktuella inslaget, Sverigedemokraterna, inte har några sympatisörer alls bland SVT:s och SR:s anställda.

MP-dominansen menar kritiker har på senare tid varit särskilt synlig i klimatrapporteringen, där SVT bland annat som sin särskilda ”klimatkorrespondent” rekryterat den tidigare aktiva miljöpartisten Erika Bjerström.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons