På söndagskvällen sände SVT Rapport ett inslag om regeringens utnämningspolitik i vilket SD-toppen Tobias Andersson kommenterade beslutet att peta kärnkraftskritikern Tomas Kåberger från Vattenfalls styrelse. Andersson motiverade beslutet med att Kåberger bland annat ”skrivit en mängd artiklar för vänsterextrema ETC”. Det fick ETC:s chefredaktör att rasa och hävda att vi nu befinner oss på ”ett sluttande plan”. Redan på tisdagen ryckte SVT ut för att rädda tidningen.

Kort efter sändningen på söndagen publicerade Andreas Gustavsson, chefredaktör för ETC, en ilsken Twitter-tråd över hur förskräckligt det är att höra SD-toppens ordval i Rapport och att SVT inte agerade. Därefter följde Gustavsson upp sitt missnöje med en ledartext i tidningen.

LÄS ÄVEN: SD lovar fortsatt utrensning av S-märkta statliga toppchefer

Vill att SVT ska ”hantera” partiet

Gustavsson skriver bland annat att SVT Rapport ”måste göra det tydligt att SD förmedlar en subjektiv, illvillig bild av Dagens ETC. Alltså en rättelse. Och gärna ta en intern diskussion om hur man framöver ska hantera partiet”.

ETC är noga med ”högerextrem”

Samtidigt är det flera som har reagerat i sociala medier över att ETC själva är flitiga med att smutskasta andra tidningar med liknande beskrivningar. Tidningen är noga med att nämna Samnytt som ”rasistsajt”, ”högerextrem” och ”hatsajt”.

En person skriver att ETC själva har använt ordet ”högerextrem” 239 gånger i sina artiklar.

Även medborgarjournalisten Joakim Lamotte har gett sig in i debatten efter att själv ha fått titeln ”högerextrem” av ETC. Lamotte har utan framgång försökt att få ett svar från ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

Men när någon annan beskriver ETC som ”vänsterextrem” då, enligt chefredaktören Andreas Gustavsson, ”befinner vi oss på ett sluttande plan”. Gustavsson hävdar att SD använder ordet för att försöka ”förminska en svensk dagstidning – för att ta udden av kommande granskningar”.

SVT: ”Röd, grön och oberoende”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Rapport, svarade Andreas Gustavsson på Twitter. Hon medger att det ”inte hade varit fel” med en följdfråga om Tobias Anderssons (SD) beskrivning av ETC.

Men ETC-chefen var inte nöjd med förklaringen. På måndagskvällen gick SVT Rapport ut med en ändring och framför att ”ETC definierar sig som röd, grön och oberoende”. År 2022 erhöll ETC över 20 miljoner kronor i stöd från skattebetalarna. Se videon nedan:


SVT övervägde att stoppa SD-toppen

Gustavsson har kommenterat Rapports korrigering med att ”SD intensifierat testar gränserna” och att man därför måste ”markera”.

Han får medhåll från författaren och journalisten Gösta Hultén som kopplas till ETC. Hultén är också bekymrad över inslaget och uppger på Twitter att han även utövade påtryckning mot statstelevisionen eftersom att ”krypande positiv särbehandling av SD måste få ett slut”.

Enligt Hultén ska Linda Nilarve, ansvarig redaktör, ha övervägt att helt stoppa inslaget med Tobias Anderssons beskrivning av ETC.

Kommunister

Den vänsterextrema tidningen har getts ut under namnet ETC sedan 1978 efter att ett par år tidigare startats som Partisano. Grundarna hade nära anknytning till dåvarande våldsbejakande revolutionära Kommunistiska arbetarförbundet (KAF), sedermera Socialistiska partiet.

LÄS ÄVEN: SVT-chefen vägrar svara på varför Samnytt är en ”hatsajt”