bulat-feature

Bulat Gusenov och Rahmad Stromanis är två av dem som dömts efter förra årets korankravaller. Foto: Polisen

Inrikes

SVT gör ”snyftreportage” om stenkastande ryssar

Publicerad 3/22/2023
Annons

Sveriges television publicerar under onsdagen ett reportage som driver tesen att de våldsamma korankravallerna förra året delvis var polisens fel.

I reportaget, som är en del av det så kallade ”Uppdrag granskning”, intervjuar statstelevisionen bland annat Bulat Gusenov – en av dem som deltog i kravallerna i Örebro.

”Triggades”

Bulat hävdar för SVT att han gick till Sveaparken i Örebro den 15 april förra året för att ingripa mot våldsamheterna, men istället ”triggades” av polisens ingripande.

– De kommer i två eller tre bussar samtidigt. Kommer ut och springer på folket. Bam bam bam! Det var många som stått och bara tittat. De var inte inblandade. Poliserna springer efter dem och jag blev knuffad också, säger han.

Bulat Gusenov kommer från den ryska delrepubliken Dagestan. Han är inte svenskt medborgare och dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Hovrätten sänkte senare straffet till fyra års fängelse eftersom Bulat ”mottagit visst våld från polis” innan han anslöt till det islamistiska kaoset.

”Inte min avsikt”

I inslaget intervjuas även Rahmads Stromanis, som via mobilapplikationen WhatsApp eldade på kravallerna. Bland annat skrev han att muslimerna ”kämpat hårt” och att polisen ”flydde som kycklingar”.

– Det var inte min avsikt att gå dit och slåss mot polisen, hävdar Stromanis.

Stromanis är ryskspråkig men medborgare i Lettland, som har en stor rysk minoritet. Rahmads Stromanis dömdes i tingsrätten till sex års fängelse, men fick senare straffet sänkt av hovrätten till fem och ett halvt år.

LÄS ÄVEN: Ryssar döms för korankravaller – ”De flydde som kycklingar”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
812Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons