Yasin Byn (2)
Inrikes

SVT hyllade gängkriminelle rapparen Yasin – nu häktad för kidnappning

Publicerad 1/2/2021
Annons

I helgen häktades en av Sveriges mest Spotify-spelade rapartister på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov av artistkollegan Einár. Samhällsnytt kan avslöja att den misstänkte rapparen är Yasin, tillhörande Rinkebygänget Shottaz, som gammelmedia flera gånger har hyllat. Senast i december fick Yasin en okritisk långintervju där han påstod sig ha lämnat brottets bana men samtidigt vägrade ta tydligt avstånd från kriminalitet.

I början av maj kunde Samhällsnytt rapportera om händelserna kring den 18-årige förortsrapparen Nils Grönberg mer känd under artistnamnet ’Einár’ som två år i rad har rankats både som Sveriges mest och tredje mest populära artist med hundratals miljoner spelningar på Spotify och YouTube och 250 000 följare i sociala medier för sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

LÄS ÄVEN: Rapartist romantiserade kriminellt liv – kidnappades och förnedrades

Einár har själv en gängkriminell bana där han förekommer i belastningsregistret för bland annat rån, misshandel och narkotikabrott. Polisen kopplar honom till kriminella nätverk i både södra Stockholm och Göteborg.

Einar (t.v.)

Samhällsnytt har bland annat berättat att en av Einárs närmaste vänner så sent som i oktober dömdes till fängelse i 3 år och 6 månader för att ha försökt skjuta ihjäl en 14-årig pojke i Dalens centrum i södra Stockholm. Pojken vårdades 21 dagar på sjukhus för skottskadorna.

Lurades ut och förnedringsrånades

Natten mot den 15 april i år lurades Einár ut och överraskades av ett stort antal personer som kidnappade honom. Samhällsnytt kunde visa bilder från kidnappningen där det syntes hur gärningsmännen hade satt på honom en peruk, kvinnounderkläder och hundkoppel och höll knivliknande föremål upptryckt mot hans ansikte.

Enligt uppgifter ska gärningsmännen ha rånat artisten på en Rolexklocka och även försökt att utpressa honom på miljonbelopp. Det förekommer även uppgifter om att man ska ha hotat honom med pistol och utsatt honom för sexuella övergrepp i samband med förnedringsrånet.

Sedan dess har ett stort antal gängkriminella från Vårbynätverket och ytterligare två rapartister begärts häktade misstänkta i brottet. En av dessa artister, 25-årige Haval Khalil med irakisk bakgrund, har medverkat i en fikaintervju med statsradion där han hyllades för att ha ”fett mycket självinsikt”.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár

Förberedelse till kidnappning två veckor före

Bara ett par veckor efter att SVT sänt en okritisk långintervju med 22-årige somaliskättade Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som den Sverigetoppande rapartisten ’Yasin’, tidigare ’Yasin The Don’ och Yasin Byn’ begärs denne häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov.

Yasin, som har miljoner spelningar på Spotify och YouTube samt uppemot 200 000 följare på Instagram, har varit anhållen i sin frånvaro sedan 1 december och polisen kunde vid klockan 23 på nyårsafton gripa honom, vilket Expressen var först med att rapportera men utan att nämna vem det handlade om.

Brottsmisstanken ’stämpling’ är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå brott, försöker förmå någon att utföra ett brott eller åtar sig att utföra ett brott. Enligt polisen har brottet begåtts den 29 mars i år, det vill säga två veckor innan Einár kidnappades och förnedringsrånades.

Yasin i arresten. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: SVT marknadsför gängkriminell rapartist – vägrar ta avstånd från brott

Samhällsnytt tog del av informationen på fredagen och kontaktade även kammaråklagare Anna Stråth som bekräftar att det är Yasin som hon har begärt häktad, en häktningsframställan som hon nu fått gehör för av tingsrätten.

Polisen kopplar Yasin till ledarskiktet inom det ökända Rinkebygänget Shottaz som varit delaktiga i den blodiga gängkonflikten med Dödspatrullen i Järvaområdet. Vidare kopplas han även till Shottaz yngre falang ’Filterlösa grabbar’ (FLG) som har tagit över mer arbete från de äldre och misstänks ha varit inblandade i flera skjutningar på senare tid.

Delar av Rinkebygänget Shottaz

Yasin förekommer för flera brott i belastningsregistret och dömdes år 2018 till fängelse i två år och tre månader för två fall av grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Men redan hösten 2019 släpptes gangsterrapparen från fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Det skulle inte dröja många veckor innan Yasin återigen greps och därefter häktades misstänkt för mord natten mot nyårsafton 2019. I februari 2020 släpptes han i brist på bevis.

SVT marknadsförde Yasin

I november uppmärksammade Samhällsnytt hur statstelevisionen hjälpte Yasin att sälja sin musik genom en långintervju. Kritiska frågor lyste med sin frånvaro. Den skattefinansierade public service-aktören kritiserades från flera håll för att vara delaktiga i att försköna gängkriminalitet.

SVT ordnade långintervju med Yasin.

Men Aftonbladet såg inget problem med intervjun. Ledarskribenten Jonna Sima anser att vi bör lyssna på den gängkriminella artisten.

En som inte stämmer in i kritiken mot statstelevisionen efter långintervjun är den profilerade asylaktivisten och juristen Viktor Banke som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat. Banke gick till attack mot de som benämner en person kopplad till innersta kretsen av Shottaz som ”grovt kriminell”.

Statsradion har nominerat Yasin till årets artist år 2020.

LÄS ÄVEN: Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons