Statstelevisionen fortsätter upplåta sin plattform åt röster som vill rasistanklaga folkkära företag som marknadsför sig med indianer. Nu är det speedwaylaget Indianerna som ställs mot väggen för påstådd brist på respekt och omtanke. SVT förstärker kampanjen med en professor som expert men döljer samtidigt att hon är miljöpartist och asylaktivist.

Under juli har gammelmedia med SVT i spetsen understött vänsterrörelsen Black Lives Matters globala påtryckningar genom att uppmärksamma röster som vill att bland annat klassiska ishockeylag och glassar ska ta bort vad man påstår är rasistiska begrepp.

LÄS ÄVEN: Rasistanklagelser mot Frölunda Indians – kan ta bort indian

På söndagen publicerade SVT ytterligare två artiklar i vilka man skruvar upp debatten kring ämnet och riktar strålkastarljuset av påstådda rasistanklagelser mot ännu en aktör. Det är speedwaylaget ’Indianerna’ från Kumla i Örebro län vars namn och klubbmärke har följt laget sedan 40-talet.

Namnet är plötsligt inte rumsrent

Men enligt SVT förändras tiderna och nu ”tycker inte alla att namnet är rumsrent”. Det framgår däremot inte av inslaget vilka det är i Sverige som plötsligt, efter över 70 år, känner sig kränkta över namnet som anspelar på Nordamerikas ursprungsbefolkning.

SVT: ”Tvingad att ta bort klubbmärket”

Den skattefinansierade public service-aktören tog sig ut till Indianernas arena för att tala med speedwayklubbens ordförande Markus Engman. Han meddelar att man nu ska göra en analys av varumärkets framtid.

Statsreporter Pelle Råssjö ställde en fråga till Engman om vad det skulle betyda för klubben om de blev tvingade att byta ut sitt företagsnamn.


Professor: ”Respektlöst mot urfolket”

För att förstärka reportaget om speedwaylaget har man även tagit in Gunlög Fur som är professor i historia på Linnéuniversitetet i Växjö.

Hon anklagar speedwaylaget för att ha brist på respekt gentemot Nordamerikas ursprungsbefolkning som hon hävdar fortfarande lider idag i form av ”hög arbetslöshet och annat”.

SVT:s expert är vänsterradikal

På Facebook är professorn uteslutande intresserad av vänsterorienterade konton där Miljöpartiet utmärker sig. Vidare gillar Fur även asylaktivistiska ’Refugees Welcome’ som strävar efter öppna gränser.


LÄS ÄVEN: ’Sitting Bull’ kan försvinna från Triumf Glass sortiment: ”Allvarligt om folkgrupper känner sig kränkta”

Statsradion tar politisk ställning – stämplar ”indian” som rasistiskt

Sveriges Radio ska enligt Public Service-avtalet rapportera opartiskt. Men i kommentarsfältet till sitt reportage om Triumf Glass populära Sitting Bull-glass som också är i identitärt blåsväder och som Samhällsnytt tidigare rapporterat om har statsradion bestämt att ordet ”indian” är rasistiskt och inte får användas.

En representant för SR skriver att man rensat bort alla kommentarer där ordet används. Även ordet ”eskimo” utpekas som rasistiskt. För säkerhets skull har man också stoppat kommentering helt och hållet och skriver att alla nya kommentarer under reportaget kommer att raderas.

authorimage