Då statstelevisionen för några dagar sen sände ett reportage från Kenya, där man fått nog av antalet kineser som man helst vill kasta ut, nämndes ingenting om att det skulle kunna utgöra rasism.

När avgående statsminister Magdalena Andersson (S) inför valet talade om Chinatowns, Somalitowns eller Little Italys som man inte vill ha i Sverige genererade det upprörda känslor från vissa håll och kallades bland annat rasistiskt.

Men då man i reportaget från Kenyas huvudstad Nairobi mötte på ett ännu mer kompakt motstånd och aversion mot de många invandrade kineser som bosatt sig i landet nämndes inte ett ord om främlingsfientlighet eller rasism – något av statstelevisionens paradgren att peka ut i vanliga fall.

LÄS ÄVEN: SD-ilska över inslag i SVT Aktuellt: ”Propaganda”

– De försöker ta över vår marknad. De tar allt, säger Virginia Wanyiko till SVT.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

En annan sak som retar många kenyaner är de många skyltarna på kinesiska.

– De sätter upp skyltar på kinesiska, som vi inte förstår. Det här är ett engelsktalande land, så varför sätter de upp kinesiska skyltar? säger Jane Kamene.

Då kineserna satte upp en stor skylt med texten “Chinatown” ledde det till uppror på sociala medier och skylten revs snabbt ned.

“Kasta ut dem”

I stället är det kineserna som påstås vara rasister.

– De är… rasister, säger Virginia Wanyiko.

LÄS ÄVEN: SVT stoppade Josefssons debatt mellan Paludan och islamister

Även från högsta politiska håll ogillas kineserna. Nyligen uppgav president William Ruto att han vill kasta ut alla kineser som tar kenyaners jobb.

– Vi behöver en ledare som Idi Amin som kan sparka ut allihop, säger Jane Kamene.