Statstelevisionens lokalavdelning i Västernorrland har medarbetare med starka band till Socialdemokraterna. Nu uppmärksammas att flera nyhetsreportrar är gifta med toppolitiker i S – politiker som journalisterna oberoende ska granska för skattebetalarnas räkning. En av journalisterna kritiseras dessutom för att sprida vänsterpropaganda, migrantaktivism och SD-hat i sociala medier.

Det var i fredags som Granskning Örnsköldsvik avslöjade att SVT Västernorrland har kopplingar till Socialdemokraterna i regionens kommuner som kan ge partiet direkt insyn i det redaktionella arbetet.

En av de granskade SVT-journalisterna är Kristin Dalin Hånell. Hon är sedan 2008-06-28 gift med Stefan Dalin, Socialdemokraternas kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Timrå samt ledamot i distriktsstyrelsen. I kommunalvalet i september fick Socialdemokraterna i Timrå 45 procent av rösterna.

Om man söker på ”Kristin Dalin Hånell” på Internet finner man mycket få nyhetsartiklar. Söker man istället på bara ”Kristin Hånell” får man betydligt fler träffar. Det visar sig att Kristin utelämnar det S-kopplade efternamnet ”Dalin” när hon utför sitt journalistiska arbete.

En kontroll visar att Kristin är folkbokförd som gift med Stefan Dalin och med namnet ”Kristin Dalin Hånell”. Kristin tog när äktenskapet ingicks emellertid Dalin som mellannamn istället för efternamn. Det ger henne möjlighet att välja bort Dalin i de sammanhang hon önskar.


När den nya namnlagen trädde i kraft 1 juli 2017 blev det inte längre tillåtet att använda efternamn som mellannamn. Enligt Skatteverket som Samhällsnytt varit i kontakt med har Kristin emellertid inte rättat till detta så som hon borde gjort.

SVT-arbete
I sitt arbete hos SVT har Kristin bland annat valt ut att lyfta fram den vänsterradikala tidningen ETC. Uppriktigheten i att hon i en nyhetsartikel informerar Västernorrlandsborna om vad det innebär att vara en visselblåsare som avslöjar makten ifrågasätts mot bakgrund av att hon själv är gift med en av Timrå kommuns tyngsta makthavare.

Granskning Örnsköldsvik har försökt komma i kontakt med SVT:s HR-chef Therese Östling Waller för att fråga om det är lämpligt att Public Service-journalister som förväntas vara opartiska har så nära kopplingar till den politiska makten som de är satta att granska. Östling Waller har trots flera påminnelser inte besvarat frågorna.

Samhällsnytt nätgranskar
När Samhällsnytt granskar Kristin Dalin Hånells aktiviteter på nätet ser vi att hon i sociala medier är tydlig med att det hon säger där sker i egenskap av opartisk journalist för SVT Nyheter Västernorrland. Trots det förekommer i hennes Twitterflöde kommentarer som kan uppfattas som stöd för vänsterpropaganda med SD-hat, migrantaktivism och Trump-hat.

SD-hat
När SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth uttryckte kritik mot demonstrerande asylsökande satte Kristin igång med att i sitt flöde dela negativa kommentarer om Ekeroths utspel.

Mediekändisen Alex Schulman författade en krönika i vilken han kritiserade Ekeroths åsikter och gjorde anspelningar på 30-talets nazister. Det var något som SVT-journalisten gillade och valde att dela.

När DN-journalisten Niklas Orrenius delar Schulmans nazistliknelser av Ekeroth är Kristin där och gillar även Orrenius engagemang i frågan.

Svåger med chefsekonom
När det gäller att direkt dela material från sin make Stefan Dalin väljer Kristin att hålla låg profil. Men det finns en annan Dalin i hennes flöde. Samhällsnytt kan berätta att Kristin även är svåger med Torbjörn Dalin, chefsekonom hos Kommunal. Hon engagerar sig gärna i Torbjörns SD-fientliga flöde på Twitter.

Här nedanför gillar Kristin ett påstående om att SD-toppar är rasister.

Migrantaktivist
De senaste åren har Kristin bland annat uttryckt stöd för de omfattande migrantströmmarna till Europa. Vid sidan av SD uttrycker Kristin även negativa åsikter om KD. Bland annat gillar hon ett påstående där en person undrar: ”Har Kristdemokraterna ingen skam i kroppen?”

En tidning som Kristin ofta delar och gillar är vänsterradikala ETC med våldsbejakande revolutionära rötter.

När påven symboliskt hämtade tolv utvalda migranter från Grekland var det viktigt för Kristin att engagera sig.

Trump-hat
Kristin är förtjust i vänstertyckaren och operasångerskan Malena Ernmans syn på världen.

Nedan ger Kristin läsarna ytterligare en inblick i sin politiska syn på invandring den amerikanske presidenten när hon delar en kommentar till ett Trump-kritiskt inlägg.

Källinhämtning
Som journalist för den opartiska public service-aktören SVT är Kristin vid sidan av ETC också förtjust i den vänsterradikala organisationen Expo.

Skandal
Kristin bevakar nyheter rörande Socialdemokraterna utan att SVT ger någon information om hennes koppling till partiet. Sedan undanhåller hon även sitt riktiga efternamn Dalin Hånell i dessa artiklar som skulle kunna koppla henne till maken och kommunalrådet Stefan Dahlin (S).

Den 7 juli år 2016 rapporterade Kristin om socialdemokraten My Larsson från Junsele som röstade emot partiet i landstingsfullmäktige och sedan straffades med avgång.

I en annan artikel daterat den 6 juli 2017 rapporterar Kristin att Socialdemokraterna i Kramfors krävde att regionrådet och partikamraten Erik Lövgren skulle bytas ut innan valet. Sedan poängterade Kristin även att Socialdemokraterna i Sollefteå också ställde sig bakom avgångskravet medan Lövgren själv inte fick komma till tals.

SVT Västernorrland
Stefan Dalin är dock inte den enda S-politiker med nära band till SVT-redaktionen i Västernorrland. Anna Sundberg, omsorgsnämndens ordförande i Örnsköldsvik och även ledamot i distriktsstyrelsen i Västernorrland uppges också vara gift med en journalist på samma redaktion – vars namn ännu inte har offentliggjorts.

Samhällsnytt har under tisdagen kontaktat Kristin för att ta reda på hur hon ser på sin roll som journalist hos SVT samtidigt som hon har nära band till Socialdemokraterna. Kristin avböjde att svara på frågor. och ville inte förklara varför. Senare under eftermiddagen hänvisade hon alla frågor till redaktionschefen Carola Isaksson.

Valresultat
I Timrå där maken Stefan Dalin arbetar är stödet starkt för Socialdemokraterna.