Tali Da Silva Jimmie Åkesson SD

Foto: Facebook/Politikerveckan Almedalen (CC BY-SA 4.0)

Inrikes

SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

Publicerad 3/12/2020
Annons

Samhällsnytt kan avslöja att en reporter tillika redaktör hos statstelevisionen öppet hatar Sverigedemokraterna. Personen engagerar sig även i det kommunistiska Facebookkontot ”Vi som helt enkelt älskar kulturmarxister” där det bland annat antyds att SD ligger bakom bilbränder och skogsbränder i landet. Samtidigt tillåts personen göra reportage om migranter.

Journalisten Tali da Silva har en bakgrund hos Sveriges Radio och arbetar numera på Kulturnyheterna hos Sveriges Television. Vid en granskning av da Silvas engagemang i sociala medier påträffar vi uteslutande vänsterorienterade konton.

LÄS ÄVEN: Hannah Stjärne: SVT inte vänstervriden

Bland annat följer den skattefinansierade reportern kontot ’Sverigedemokraterna i riksdagen – nej tack’.

Det går bland annat att läsa följande på sidan:

”motverka Sverigedemokraterna som parti samt de trångsynta och destruktiva värderingar de innehar”

På sidan finns det även en bild publicerad som jämför SD med Adolf Hitlers Nazityskland.

”Vi som helt enkelt älskar att vara kulturmarxister”

Vidare följer da Silva även konton ”Kulturmarxister” och ”Antirasistiska Filmdagar i Malmö”.


Kontot ”Kulturmarxister” använder ledorden ”vi som helt enkelt älskar att vara kulturmarxister”. Sidan är fylld med fientlig propaganda mot högerorienterade riksdagspartier och hyllande av kommunism.

Man antyder bland annat att SD har kopplingar till misstänkt anlagda bränder och våldsdåd runt om i landet.

”Rasistiska attacker i jämförelse med stöd till Sverigedemokraterna med uppdaterad karta”

Vidare går det att läsa att följande på startsidan:

”Kommunism är inte kärlek. Det är hammaren som vi använder för att nedmontera kapitalism och krossa fienden”

En bild i flödet har budskapet att alla landgränser ska raderas och att alla migranter ska välkomnas.

”Bygg kommunistisk internationalism”

https://www.facebook.com/kulturmarxister/photos/a.581306035287774/1664465043638529/?type=3&theater

https://www.facebook.com/kulturmarxister/photos/a.248394855245562/2676396909111999/?type=3&theater

https://www.facebook.com/kulturmarxister/photos/a.248394855245562/1179324022152636/?type=3&theater

Upprörs över moskékritiker

Twitter har public service-journalisten även sysselsatt sig med att misstänkliggöra invånare som är kritiska mot moskéer i Sverige.

SVT-journalisten: ”Det ser lite konstigt ut”

När Samhällsnytt konfronterar da Silva med uppgifterna är hon noga med att tydliggöra att hon gillar dessa grupper av ”journalistiska skäl”:

”Jag har gillat de här sidorna av journalistiska skäl, dvs för att få information som finns i de här grupperna. Men du har ju helt rätt i att det kan se konstigt ut”

Vi bad da Silva visa vilka reportage som hon kan hänvisa till som ett skäl för att följa de nämnda sidorna.

”Troligen inga reportage alls, man gör ju väldigt mycket research som aldrig leder till nåt. Det handlar om att man ser något intressant, klickar, och sen följer för att det kanske kommer dyka upp ytterligare intressanta grejer som folk skriver.”

Därefter frågade vi journalisten varför hon inte följer högersidor av samma anledning.

”Bra fråga. Antar att de inte dyker upp i mitt flöde pga filterbubblan/algoritmer? Vilka stora finns det? Vilka skulle du rekommendera mig att följa?”

Samtidigt visar det sig att da Silva plötsligt avföljt alla vänsterkonton på sin Facebooksida efter att vi ställt frågor. Vi frågade henne varför.

”För att jag tycker att du har rätt. Som jag skrev, det kan se konstigt ut. Och det var ju jättelängesen jag började följa dem, har absolut inga konkreta reportageidéer kring det där nu.”

Samhällsnytt har även informerat Karolina Andersson som är ansvarig utgivare för SVT Kultur men hon har valt att inte svara oss.

Fick göra reportage om migranter

Samtidigt visar det sig att statstelevisionen låter den SD-hatande journalisten göra reportage om en utvisningshotad migrant från Afghanistan.

I artikeln skriver da Silva att USA och talibanerna har slutit ett fredsavtal i Afghanistan där en punkt innebär att USA ska lämna landet inom 14 månader. Att parterna har slutit ett fredsavtal efter 19 år av krig är inget som da Silva och statstelevisionen ser positivt på. Istället menar de att fredsavtalet ”skulle kunna förvärra situationen för konstnärerna i landet”.

da Silva har intervjuat migranten Hamid Mohammadi som invandrade till Sverige år 2015 och studerar på gymnasiet. Vid sidan om studierna arbetar han även extra som skulptör i skånska Höganäs, en omständighet som SVT lyfter fram som mycket problematisk för en utvisning till Afghanistan.

– Att avbilda levande människor eller djur är förbjudet i Afghanistan, det får man absolut inte göra. Det är tabu, det är haram, berättar Mohammadi för SVT.

Det framgår dock att Mohammadis familj drivit stenhuggeri också i hemlandet innan han migrerade till Sverige. Allmänt är såväl konstnärer som filmare aktiva i Afghanistan.


Migranten Hamid Mohammadi från Afghanistan. Foto: Faksimil Facebook

Kallade in kontroversiell expert

I inslaget tar da Silva hjälp av en kontroversiell professor, Mohammad Fazlhashemi. Han omnämns av SVT endast som professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.

Samhällsnytt har tittat närmare på Fazlhashemi och det visar sig enligt en presentation att han även ”forskar i muslimsk idéhistoria och arbetar med främjandet av etnisk mångfald”. Samma person jublade år 2018 när beslutet att tillåta böneutrop i Växjö gått igenom.

Fazlhashemi berättar i SVT:s inslag att när USA drar sig bort från landet kommer talibanerna återigen tvinga på sina villkor hur samhället ska styras. Vidare spekulerar han i att man kan ”misstänkta att samma typ av begränsningar ska återkomma just när det gäller konstnärer”.

Statsreportern frågar sedan om det är ”rimligt att tro att en konstnär som utvisas från Sverige kan utsättas för hot eller våld”. Nedan följer professorns svar:

SVT ska vara opartiska

Samtidigt som den da Silva öppet följer SD-fientliga och kommunistiska Facebooksidor stoltserar den skattefinansierade medieaktören med att de står för opartiskhet.

På SVT:s hemsida kan man läsa att följer regelverket för public service-företagen från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) som slår fast att en representant för programföretaget inte får ta ställning i en kontroversiell fråga.

Pressade nyligen Migrationsverket 

I slutet av februari uppmärksammade Samhällsnytt hur statstelevisionen drev en liknande påtryckningskampanj för att få Migrationsverket att stötta en ensamkommande afghan som tidigare meddelats tre avslag.

I inslaget framställdes migranten som hemlös men vid intervjun har han plötsligt ett boende där han bjuder på fika och klagar över att socialbidraget är indraget. Kort därefter kunde SVT meddela att Migrationsverket hade öppnat migrantens ärende efter deras publicering och att han nu återigen har rätt till både boende och ekonomiskt stöd bekostat av skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag

?Tycker du denna artikel om granskningen av SVT var intressant??

Skänk då en slant till tidning så vi kan fortsätta med våra granskningar statstelevisionen!

Klicka HÄR för att se alternativen, eller fyll i formuläret nedan ?

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1248”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons