Sveriges Television klippte bort en central del av ett videoklipp som visar jägare i bråk med aktivister som försöker stoppa skyddsjakt på varg i Västmanland. Det kan Samhällsnytt berätta idag. – Det får jag kolla upp och återkomma med, kommenterar SVT:s lokale ansvarige utgivare Anders Kauranen för Samhällsnytt.

Det var under måndagen som SVT publicerade en artikel på sin webbsida med rubriken ”Här släpas kvinnan iväg av jaktlaget”. Artikeln handlar om hur aktivister som försöker ingripa mot en pågående vargjakt i Västmanland hamnar i bråk med jägarna.

Jägarna anklagas av det statliga mediebolaget för övervåld och ”sexuella anspelningar”. Bland annat eftersom en av aktivisterna påstås ha blivit omkullknuffad och ivägsläpad vid konfrontationen.

– Jag var inte beredd på att de skulle attackera mig när jag var så lugn, när jag bara skulle ställa en fråga, säger den kvinnliga aktivisten till SVT.

Omklippt video

Till SVT:s artikel finns ett videoklipp som aktivisterna själva har filmat. Men den video som SVT visar är annorlunda än den som aktivisterna själva publicerat på Facebook.

I den version som publicerats på Facebook hör man tydligt hur en av jägarna uppmanar aktivisterna att gå därifrån innan den fysiska konfrontationen tar vid:

– Vänd och gå ut. Ni får inte vara här på gården! säger jägaren.

Den sekvensen har emellertid SVT klippt bort i sin version. Inte heller i texten till artikeln nämns att aktivisterna tagit sig in på en gård. Istället påstår SVT att konfrontationen ägde rum på en parkeringsplats och den som förlitar sig på TV-bolagets version lämnas i tron att det rör sig om allmän plats.

Emil Stolpe Nordin är länsordförande för Svenska jägare­förbundet i Västmanland. Han var inte med vid dispyten i fredags, men har tidigare varit på den aktuella platsen och bekräftar för Samhällsnytt att det rör sig om privat mark.

– Det är inne på en gårdsplan som inte omfattas av allemansrätten, säger han.

Stolpe Nordin är överhuvudtaget kritisk till medias bevakning av händelsen.

– Det är mycket som inte kommit fram i media, säger han utan att vilja gå in på några detaljer:

– Ingenting som jag kan kommentera nu, utan det får polisens utredning avgöra.

Enligt uppgifter i sociala medier ska aktivisterna bland annat ha spottat och sparkat på jägarna.

Kan vara nödvärn

Att aktivisterna tagit sig in på en gård är en viktig detalj i sammanhanget. Det säger Jack Ågren som är lektor på Stockholms universitet och undervisar i straffrätt.

– Att man tar sig in på en annans gård, det kan naturligtvis påverka nödvärnsbedömningen, säger han till Samhällsnytt.

Om vi leker med tanken att det här var din gård och jag tar mig in på den gården. Har du då rätt att fysiskt avlägsna mig från gården om jag inte hörsammar en uppmaning om att gå därifrån?

– Ja, inom vissa ramar så har jag rätt att få bort dig därifrån, om du inte avlägsnar dig när jag säger att du ska försvinna därifrån.

– Sedan är det alltid svårt att säga på rak arm vad man får göra. Det beror helt på situationen, på hur många man är, om man är beväpnad med tillhyggen, om det är en särskilt hotfull situation. Man måste se hur situationen var helt enkelt.

Ågren citerar därefter kapitel 24 i brottsbalken som säger att man har rätt till nödvärn mot ”den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg”.

– Det i sig kan ge upphov till nödvärnsrätt. Lite beroende på var det hela sker, om det är en privat gård eller ute på allmän plats, kan ha betydelse för vilken av punkterna i nödvärns­bestämmelsen som kan bli aktuell.

”Det får jag kolla upp”

Anders Kauranen är ansvarig utgivare för Sveriges Television i Västmanland. Han kan inte svara på varför SVT valde att både klippa bort en så pass central del av videoklippet och dessutom inte återge detaljen om gården i sin artikel.

– Det vet jag inte, det har jag ingen aning om. Det är inget publicistiskt beslut så jag varit inblandad i det. Det är ingen som frågat mig om vi ska skriva gård eller vad vi ska skriva, säger han till Samhällsnytt.

Rent juridiskt är det ju ganska centralt?

– Jaja, det är klart att det är det.

En gård ryms ju inom nödvärnsrätten?

– Såklart.

Hur ser du på att ni utelämnat den informationen?

– Jag vet inte om vi har utelämnat den. Jag vet inte hur det har plockats väck eller vem som har gjort det. Det får jag kolla upp och återkomma med.

”Vi accepterar inte våld”

Magnus Rydholm är kommunikationschef på Svenska jägareförbundet. Precis som Emil Stolpe Nordin är han kritisk till medias bevakning av händelserna på gården i fredags.

– Polisen får utreda vad som har hänt. Det finns alltid två sidor av ett mynt och än så länge är det mest en sida som kommit till tals, säger han.

Du tänker på aktivisternas sida då?

– Ja.

Magnus Rydholm berättar att jägarnas arbete saboterats av aktivister under en längre tid, något som han inte tycker kommer fram i mediebevakningen. Samtidigt betonar han att det inte är acceptabelt att lösa konflikten med våld.

– Vi har en legal jakt som är beslutad av myndigheter, sedan har vi människor som försöker sabotera den här verksamheten och tar till olika metoder. Hur de har agerat, det har inte kommit fram i media, säger han.

– Vi accepterar inte våld, men vi accepterar heller inte att aktivister under en lång tid hotar och saboterar en legal verksamhet. Det är något som samhället måste ta sitt ansvar för.