axel-ug-feature

Axel Björklund. Foto: SVT/Faksimil

Inrikes

SVT lägger 45 000 på annons riktad till Ericsson: ”Vill få lite uppmärksamhet”

Publicerad 3/29/2022
Annons

Sveriges television spenderar 45 000 kronor på en annons i Dagens industri riktad till Ericssons vd Börje Ekholm. Bakgrunden är uppgifter om att telekomjätten ska ha mutat terrorgruppen Islamiska staten – och att Ekholm inte svarat på statstelevisionens frågor med anledning av det.
– Det var en idé för att få lite uppmärksamhet, säger Axel Björklund på SVT till Samnytt.

”I månader har vi förgäves sökt dig för en intervju om Ericssons kontakter med IS. Nu skriver vi till dig här i stället. Du verkar ju läsa Dagens Industri”.

Så inleds en helsidesannons i Dagens industri som SVT:s Uppdrag granskning står bakom. Anledningen är att Ericssons vd Börje Ekholm inte velat svara på frågor från tv-programmet om att företaget ska ha mutat Islamiska staten i Irak. Däremot har han gått med på att intervjuas av Dagens industri.

Faksimil

”De gömmer sig”

Idén till annonsen kommer från DN:s tidigare kultur- och nöjesskribent Axel Björklund. Han är numera projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. Björklund säger till Samnytt att annonsen kostat 45 000 kronor.

– Det var en idé för att få lite uppmärksamhet runt den här frågan. För att nå Börje Ekholm, men också så att alla andra människor som nås av den här annonsen på olika sätt får insyn i den här problematiken, berättar han.

LÄS ÄVEN: Ericsson betalade tiotals miljoner till IS

– Vad det betyder i verkligheten när ett stort bolag pratar om ”transparens”. Deras agerande är inte transparent. Det är genomskinligt, men inte transparent. De gömmer sig och svarar inte på frågor.

Skattemedel

SVT:s helsidesannons möter kritik. Vissa menar att den snarare handlar om hån och trakasserier än journalistik då Ekholm tackat nej till intervju. Några ifrågasätter även om skattepengar ska användas på det sättet. Axel Björklund försvarar emellertid tilltaget.

– Vi lägger alltid väldigt stora resurer på att söka dem vi granskar, för att få deras version, och för att journalistiken och publiken ska få svar på de frågor vi har att ställa, säger han.

LÄS ÄVEN: SVT: En slump att ”mannen på gatan” var V-politiker

– Ganska ofta slutar det med att vi träffar en makthavare som inte säger något, utan flyr iväg eller stänger dörren framför oss. Även det är dyra apparater. Så vi provar en annan variant den här gången.

”Oerhört graverande”

Axel Björklund är dessutom märkbart missnöjd med att Börje Ekholm tackade ja till intervju med Dagens industri efter att ha sagt nej till att svara på statstelevisionens frågor.

– Jag tycker att frågorna är väldigt relevanta. Det här är ett av Sveriges absolut mest anrika och största börsbolag, som många svenskar sparar i genom sina pensioner och som aktieägare, säger han.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: SVT vägrar svara om vinklad rapportering om Polen

– De misstänker själva att de har mutat IS, en av världens genom historiens värsta terrorsekter. De har inte valt att kommunicera någonting om det förrän vi började ställa frågor om det. Och då pratar de inte med oss om det utan med andra journalister som inte har den information som vi har. Jag tycker det är oerhört graverande.

Bakgrund

Ericsson tog 2019 fram en intern rapport som pekar ut oegentligheter kring företagets och dess underleverantörers agerande i Irak från 2011 fram till 2019. Bland annat finns misstankar om att pengar betalats ut som mutor till terrorgruppen Islamiska staten så att företaget skulle kunna fortsätta vara verksamt i de delar av landet som var under IS kontroll. Mutorna ska ha betalats ut efter att en av företagets projektledare kidnappats av terrorister.

I samarbete med Internationellt konsortium av undersökande journalister (ICIJ) har SVT:s Uppdrag granskning kommit över den interna rapporten och publicerade 27 februari en granskning av Ericsson utifrån de uppgifter som kommit fram. Dessförinnan, kvällen den 15 februari, publicerade Ericsson ett pressmeddelande om de misstänkta oegentligheterna, vilket ledde till att företagets börskurs störtdök dagen därpå.

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons