svt mogge debatt

Skärmbild från SVT:s inslag

Inrikes

SVT lät regeringen diktera nyhetsrapportering – nu svarar statstelevisionen på kritiken

Publicerad 7/9/2020
Annons

Efter vad många rubricerar som ett journalistiskt haveri där regeringen fick diktera villkoren för ett inslag i SVT Nyheters politiska bevakning går statstelevisionen nu ut med en kommuniké i syfte att skadebegränsa.

Massiv kritik har riktats mot SVT Nyheters eftergifter till migrationsminister Morgan Johansson (S) i samband med att denne och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard medverkade i statstelevisionens morgonprogram för att tala om sammanbrottet i migrationskommitténs förhandlingar.

Johansson vägrade debattera med sin politiska motståndare men tilläts ändå attackera M utan att Malmer Stenergard bereddes utrymme att bemöta anklagelserna. Bland annat kallade han M och SD ”Helan och halvan” och kritiken mot både Johanssons och SVT:s agerande blev massiv.

Inslaget kan ses här:

Många menar att SVT borde sagt nej till Johanssons medverkan efter att han ställt särskilda krav, i synnerhet som migrationsministern ska ha nekat debatt med hänvisning till att han inte var rätt person därför att han inte sitter i migrationskommittén.

SvD:s Ivar Arpi reagerade också:

En annan påminner om partisympatierna hos SVT som en förklaring till deras agerande:

SVT försvarar sig

Nu känner sig SVT nödgade att gå ut i ett försvar för sitt agerande.

Det var rimligt att ha med Morgan Johansson. Han är ansvarig minister för migration och när förhandlingarna i migrationskommittén kraschar så är hans förklaring av stort intresse. Trots att han nekat debatt valde han att angripa Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

Så här i efterhand kan vi konstatera att hon borde fått bemöta den kritik som Morgan Johansson framförde. Där har vi anledning att vara självkritiska.

Men även det försvaret ogillas av många.

Förhandlingarna mellan riksdagspartierna i den så kallade migrationskommittén bröt samman efter att först Sverigedemokraterna och sedan också Moderaterna hoppat av då Socialdemokraterna för att undvika en regeringskris positionerat sig tillsammans med Miljöpartiet.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons