SVT utger Musse Pigg för klimatforskare

”11 000 forskare: Jorden befinner sig i ett klimatnödläge” slår SVT fast i den senaste i raden av klimatalarmistiska artiklar. Men en genomgång som Samnytt gjort av dokumentet visar att listan som de hänvisar till milt sagt väcker en rad frågetecken. De som i dokumentet går i god för att mänsklighetens undergång stundar kan ofta bokstavligt talat inte ens stava till sina egna titlar som de påstår sig inneha. Och på ett ställe återfinns till och med seriefiguren Musse Pigg som garant för domedagsteorin.

Häromdagen publicerades en namninsamling i tidskriften Bio Science som gör gällande att mänskligheten står inför ”ett oöverträffat lidande” med anledning av det så kallade klimathot som vissa idag menar existerar. En extra tyngd ges i artikeln i form av uppvisandet av namnunderskrifter från ”11 000 forskare”.

Artikeln har fått enormt stor spridning på kort tid i global mainstream media. Sverige är inget undantag, där bland annat Aftonbladet och DN okritiskt uppmärksammat den. Nu går även statligt finansierade SVT ut och skriver om insamlingen, och även de hävdar med emfas för sina läsare att det rör sig om 11 000 forskare.

SVT sprider fake news

Forskarna uppgår dock inte till 11 000. Inte ens i närheten. Det står klart efter en snabb genomgång av listan som Samnytt gjort. Försvinnande få av de som signerat har en titel som motiverar forskarstatus, och av den lilla skara som angett det är det praktiskt taget ingen som forskar inom klimatområdet.

Istället innehåller listan en rad olika titlar bortom forskarspektret, där ”student” förefaller vara den mest frekvent förekommande. Bland de i sammanhanget mer märkliga titlarna som SVT vill framställa som klimatforskare hittar man yrken som djurbeteendespecialist, sociolog, zooägare, primatolog, neurolog, psykolog, revisor, arkitekt, njurspecialist, personalutredare, mat-student, handels-psykolog, fågelskådare, tillförordnad rättsteknisk utredare, assisterande museum-intendent och föreläsare kring djuravling. Därtill förekommer i flera fall samma namn på listan två gånger.

Musse Pigg gästforskar

”Geologer” i listan väljer att inte ange vilket universitet de jobbar på. ”Forskare” som uppger sig vara ”pensionerade” visar sig vid en slumpmässig Facebook-sökning se ut att vara runt 30 år gamla. Ofta anger ”forskarna” inte inom vilket område de forskar. Och påfallande många stavar fel på sina titlar. ”Sebior professor” skriver en. ”Porfessor” skriver en annan.

En person i namninsamlingen bryr sig till synes inte om att misstas för seriösa, utan kallar sig rätt och slätt ”Sci3entist”. Ändå räknas samtliga signaturer av SVT som forskare.

Men kanske mest uppseendeväckande är att någon av de som SVT menar är ”forskare” kallar sig för ”Mouse, Mickey”, det vill säga Musse Pigg, och uppger sig vara verksam på ”Institute for Blind”.

Inlägget har väckt stor kritik på SVT:s Facebooksida, som inom loppet av några timmar fått över 500 kommentarer.


Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.