Den muslimske terroristen Arfan Bhatti är nu efterlyst internationellt för sin inblandning i terrordådet i Oslo tidigare i år, då iraniern Zaniar Matapour sköt ihjäl två personer och skadade 21. Svenska SVT väljer att vilseleda tittarna genom att dölja terroristens identitet och våldsbejakande muslimska migrantbakgrund och i stället beskriva honom som ”en norsk medborgare i 40-årsåldern”.

Zaniar Matapour, även han norsk medborgare, brottades ner och greps på plats kort efter attentatet. Han har sedan dess suttit häktad misstänkt för terrorbrott. Enligt den norska säkerhetspolisen sympatiserar han med Islamiska staten, IS, och är tidigare dömd för våldsbrott.

LÄS ÄVEN: Skottlossning och explosioner i Stockholm

Ledargestalt i islamistiska kretsar

Norsk media rapporterar med namn och bild att Arfan Bhatti nu efterlysts internationellt. Bhatti är välkänd som en ledargestalt inom den islamistiska organisationen Profetens Ummah och härstammar från Pakistan. Samnytt har tidigare skrivit om Matapours och Bhattis umgänge, bland annat har de synts tillsammans när de demonstrerat mot en koranbränning i Norge.

En kort tid innan Matapour tog till vapen mot gaybaren i Oslo publicerade Bhatti inlägg på Facebook där han uppmanade till mord på homosexuella. Han har tidigare dömts för en lång rad våldsbrott i Norge. Redan vid 16 års ålder dömdes han första gången till fängelse.

LÄS ÄVEN: SVT gav bakgrund på ”etnisk dansk” massmördare – men inte IS-terroristen i Oslo

”40-årig norsk medborgare”

2008 åtalades Bhatti för att ha planerat bombattentat mot såväl den israeliska som den amerikanska ambassaden i Oslo, samt för att ha beskjutit en synagoga i den norska huvudstaden. Han frikändes trots bevis för terrorplanerna men dömdes för skotten mot synagogan. De bedömdes dock inte som en terrorhandling. Trots 13 avlossade skott dömdes Bhatti endast för skadegörelse, skriver NRK.

Under fredagen försökte norsk polis förmå pakistanska myndigheter att arrestera Arfan Bhatti, rapporterar NRK. Han uppges ha befunnit sig i landet sedan i maj, alltså redan innan attacken mot gaybaren inträffade. Under lördagen efterlystes han internationellt. I Sverige nöjer sig SVT med att konstatera att ”en norsk medborgare i 40-årsåldern är efterlyst”, utan att ge någon vidare information om den muslimske terroristens bakgrund.