Sveriges televisions starkt kritiserade valvideo om kärnkraftverk skildrar en kvinnas ”förvirrade” tankar som ”inte har ett dugg med fakta att göra”. Det förklarar nu statstelevisionen i ett officiellt uttalande.

SVT:s kärnkraftsfilm, som marknadsför en mobilapplikation, har kritiserats av oppositionen och uppfattas som kärnkraftsfientlig. Nu väljer det statliga tv-bolaget att svara på kritiken.

LÄS ÄVEN: SVT:s kärnkraftsfientliga reklamvideo kritiseras

I ett uttalande betonas att det är ”SVT Kommunikation”, den skattefinansierade tv-jättens marknadsavdelning, som står bakom reklamfilmen. Vidare heter det att filmen är tänkt att med ”underfundig humor väcka intresse för nyhetsämnen som intresserar unga”.

Förvirrad kvinna

I den kritiserade videon jämför en kvinna med utländsk bakgrund sin köksmixer med ett kärnkraftverk. Detta är något som SVT påpekar är en absurd jämförelse.

”Givetvis är det orimligt att jämföra en matmixer och ett kärnkraftverk. Vi tror att publiken ser att det den kvinnliga karaktären säger är hennes egna, ganska förvirrade, tankar och att de inte har ett dugg med fakta att göra”, skriver SVT i sitt uttalande.

Enligt Catarina Wilson, kommunikationsansvarig på SVT, är det tv-bolagets marknadschef som formulerat statstelevisionens svar.