I ett videoklipp på Facebook berättar mångårige SVT-profilen Erik Fichtelius att han precis läst Odysséen av Homeros som han menar har mycket att lära oss om migrationspolitik. Bland annat att invandringskritiker förtjänar att bli upphängda i taket, få öron, könsorgan samt händer och fötter avhuggna och lämnas att förblöda till döds.

Odysséen handlar om hur krigaren Odysseus med sitt manskap försöker ta sig hem till Ithaka där hans hustru Penelope väntar efter det trojanska kriget slut. Det blir en strapats- och farofylld resa.

Bland anat tvingas Odysseus slåss mot fientliga enögda cykloper och människoätande jättar, möta trollkvinnor som förvandlar manskapet till grisar, vredgade havsgudar, förföriska mordiska sirener och nymfer som spärrar in dem i åratal, men träffar slutligen också faiakerna som slutligen hjälper honom att återvandra och återförenas med sin familj i hemlandet.

Resan tar tio år men Odysseus är fast besluten att ta sig hem för att ta hand om sitt land och sin familj. Fichtelius liknar i stället den hemvändande Odysseus vid dagens migranter som tvärtemot krigaren från Antiken är på väg bort från sina hemländer. Enligt SVT-profilen bemöts Odysseus också väl och med stor gästfrihet var än han kommer.

Fichtelius berättar ingenting om Osysseus egna våldsamheter under färden, exempelvis hur han anfaller de thrakiska kikonerna men förlorar striden och därför blir utvisad. Däremot rekapituleras historien om getaherden på Ithaka som när Odysseus väl kommer hem klär ut sig till tiggare och trakasserar honom verbalt och fysiskt.

Odysseus ger igen genom hänga upp herden i en bräda i taket och skär därefter av honom öronen. Sedan tas han ned och får sitt könsorgan avskuret med en slö kniv och slutligen också händer och fötter avhuggna. Herden dör så småningom av blodförlusten.

Fichtelius betraktar historien som sedelärande för dagens invandringskritiker och hotar med att hämnden kan vara gruvlig mot den som inte lever upp till det SVT-profilen anser är vårt kulturarvs främsta krav – att ta väl hand om främlingar och flyktingar.

I Facebook-inlägget skriver Fichtelius att han även fått en krönika publicerad i tidskriften Fokus med samma innebörd – att den som motsätter sig den svenska migrationspolitiken förtjänar att bli torterad och avrättad.