wuhan-svt

Foto: Ureem2805, CC BY-SA 4.0 / Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0

Inrikes

SVT-reporter ville undersöka kinesisk labbläcka: ”Vågade inte”

Publicerad 6/18/2021
Annons

När SVT-reportern Bodil Appelquist ville granska uppgifterna om att pandemin kan ha startat på grund av en labbläcka ifrågasattes detta av redaktionen. I dag anser hon att frågan behandlades felaktigt.

Under lång tid betecknades uppgifterna om en eventuell labbläcka i kinesiska Wuhan, där pandemin startade, som en konspirationsteori. Bara nyligen då bevisen blivit allt starkare och inte längre gått att avfärda har det blivit en alltmer accepterad möjlighet.

I SR P1-programmet Medierna har man tittat närmare på den plötsliga vändningen och svenska mediers roll i då uppgifterna avfärdats, något Världen idag uppmärksammar.

– Det har ju vänt alltså, över en natt nästan. Det är anmärkningsvärt, säger Gunilla von Hall, utrikeskorrespondent på Svenska Dagbladet, i programinslaget.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelquist anser att medierna har en skuld i detta men även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som i en rapport nyligen även dom avfärdade uppgifterna som en konspirationsteori.

– Det var på något sätt lite konsensus då, för ett år sedan, att det här var en konspirationsteori, säger hon till Medierna i P1.

Lade ned research

När hon i början av pandemin kontaktades av forskare som uppmanade henne att titta närmare på labbet i Wuhan, och gjorde omfattande research, möttes hon av ifrågasättanden av sin redaktion. Sedermera lade hon ned spåret.

– Jag vill absolut inte bli sedd som en konspirationsteoretiker. Det vore ju förödande för mig som journalist, säger hon.

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget

I dag anser hon att man agerat felaktigt.

– Att vi inte vågade ta i det då på ett annat sätt tycker jag är lite problematiskt.

Upprättelse för Trump

I USA var det dåvarande president Donald Trump som snabbt gick ut med uppgifterna. Redan i april 2020, samma månad som Samnytt första gången rapporterade om uppgifterna, nämnde Trump att pandemin kan ha startat på grund av en labbläcka.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons