I ett reportage i SVT Aktuellt och på statstelevisionens webbplats hävdas att nybyggd kärnkraft kommer att betinga dubbelt så höga priser som Tidöregeringen aviserat. Siffrorna hävdas komma från Vattenfall som dock tillbakavisar dem och bad SVT korrigera inslaget, vilket man dock vägrade göra.

Sveriges energiförsörjning är i ett bedrövligt skick efter flera mandatperioder av rödgrönt vanstyre med massnedläggningar av kärnkraftverk och misslyckade satsningar på att ersätta dem med vindsnurror. Tidöregeringen har inlett ett arbete med att reparera skadorna och bygga ny kärnkraft.

Nu skrämmer SVT upp skattebetalarna med att kärnkraftselen kan bli dubbelt så dyr som aviserat och att man kan bli tvungen att slanta upp miljarder i statsstöd. Det visar sig dock att skrämselsiffrorna är falska och att SVT anmodats av Vattenfall att korrigera dem, vilket man dock valt att inte göra.

En av SVT:s mest vänsterprofilerade medarbetare bakom reportaget

Reportaget som sändes i SVT Aktuellt och även har publicerats på statstelevisionens webbplats är signerat Johans Zachrisson Winberg, långvarig medarbetare på SVT och profilerad som en av stats-TV:s mest vänsterorienterade journalister. Han hävdar sig sitta inne med insidesinformation om framtida kWh-priser på nybyggd kärnkraftsel.

Det är mycket svårt att sia om framtidens elpriser men de prognoser som Energimyndigheten tagit fram indikerar att priset per kilowattimme för el från de planerade SMR-reaktorerna kan hamna på 55-60 öre. Det tror dock inte statsjournalisten Zachrisson Winberg på.

Använde falska siffror för att skrämmas

Han säger sig ha tagit del av Vattenfalls interna prisbedömningar och påstår att dessa indikerar elpriser på uppemot det dubbla 90-112 öre/kWh. För att kunna erbjuda el till de priser som Energimyndigheten och Tidöregeringen aviserat menar Zachrisson Winberg att skattebetalarna riskerar behöva kliva in med subventioner i mångmiljardklassen.

Problemet är bara att Zachrisson Winbergs siffror är tagna ur luften och påhittade av statsjournalisten. Den skattefinansierade mediejätten uppvaktades av Vattenfall och ombads korrigera de falska larmsiffrorna.

– Vi kontaktade SVT och bad dem korrigera, äger Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer i en kommentar till Näringslivets Medieinstitut. Det vägrade dock Zachrisson Winberg att göra och SVT-ledningen lät honom hållas.

Energimyndigheten också kritisk

På Energimyndigheten ger man inte heller mycket för SVT:s larmsiffror. Om dessa prognoser vore förankrade i verkligheten menar man att intresset för att bygga ny kärnkraft skulle vara noll. Det är det inte, utan tvärtom stort.

– Kostar kärnkraften en krona per kilowattimme, ser det inte ut som det kommer byggas någon ny kärnkraft alls, konstaterar Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.

Det visar sig också att stats-TV:s skräcksiffror är ett exempel på att addera äpplen och päron och dessutom grundar sig på vad Vattenfall skulle behöva ta ut för att få en enda och första storskalig reaktor att gå runt ekonomiskt. Zachrisson Winberg har valt att bortse från de markant lägre priser som räcker för att få ekonomi när man bygger många reaktorer och får skalfördelar.

Kan inte skilja på kreditgarantier och subventioner

Trots det och trots att Vattenfall klargjort att inga kärnreaktorer kommer att byggas annat än på marknadsmässig grund fortsätter SVT i reportaget att skrämma skattebetalarna med att man kan tvingas kliva in med miljarder i subventioner. Man ”glömmer” också att berätta att de ineffektiva storsatsningarna på vindkraft kostat miljardbelopp varje år och av näringslivsforskare beskrivits som ”ett svart hål för skattebetalarna”.

Det Tidöregeringen gjort är i motsats till vad SVT antyder inte att pumpa in skattemiljarder i subventioner och stöd för byggandet av ny kärnkraft. Det man gjort är endast att utfästa 400 miljarder i så kallade kreditgarantier för om utbyggnaden skulle haverera fullständigt ekonomiskt, vilket det inte finns någon som tror.

Statliga garantier = fördelaktiga lån = låga elpriser

Staten delar alltså risken med Vattenfall, eller med sig själv om man så vill, då också energijätten är statlig. De statliga garantierna innebär bland annat också att Vattenfall kan låna pengar till väsentligt lägre ränta då man har staten i ryggen som garant och säkerhet.

SVT spekulerar ändå i att den framtida kärnkraftselen kan bli dyrare än vad regeringen och Energimyndigheten aviserat. Man erkänner dock samtidigt att det i så fall handlar om initiala priser för de första reaktorerna och att de kommer att sjunka rejält när utbyggnaden är klar.

Svenskarna vana vid ännu högre ”sossepriser” på el

Zachrisson Winberg vill ändå avrunda sin larmartikel med ett osannolikt värsta scenario där skattebetalarna får kliva in med ”hundratals miljarder” i elprissubventioner. Det påstår han sig ha stöd från Energimyndigheten att skrämmas med.

För många elkonsumenter framstår samtidigt även elpriser på en krona kliowattimmen som överkomligt jämfört vad man tidivis fått betala den senaste tiden till följd av tidigare regeringars energipolitiska vanskötsel.