Svt-huset + Khamenei

SVT-huset och Irans ledare Ali Khamenei. Foto: Holger.Ellgaard / khamenei.ir

InrikesUtrikes

SVT sprider propaganda från Irans regim om protesterna i landet

Publicerad 11/19/2019
Annons

På söndagen rapporterade Samhällsnytt om de omfattande protesterna i Iran. Protesterna utlöstes av det kraftigt höjda bensinpriset men ska enligt många insatta ha fortsatt på grund av att det iranska folket är trötta på att leva under islamiskt förtryck och korruption. Nu kan Samhällsnytt visa att SVT förlitar sig på propaganda från den islamiska regeringen.

Internet har varit så gott som totalt nedsläckt i Iran sedan lördagen. Regimen uppgav att nedsläckningen skulle pågå i 24 timmar men igår kväll kunde NetBlocks intyga att det vid tillfället varit nedstängt i 52 timmar.

På måndagen rapporterade SVT endast information som kommer från den iranska regimen – densamma som släckt ned internet för sina medborgare.

”Det återstår ’några mindre problem, och i morgon och dagen efter det kommer vi inte att ha några problem när det gäller upplopp’, säger Ali Rabiei, talesperson för den iranska regeringen vid en presskonferens. Talespersonen Ali Rabiei uppger att situationen är lugnare nu jämfört med helgen. Samtidigt bekräftar han att det skett folksamlingar i några städer.”, skriver SVT.

LÄS ÄVEN: Enorma protester mot Irans islamistiska regim – över 20 döda

SVT väljer även att kalla Irans revolutionsgarde, som skapades av ayatollah Ruhollah Khomeini när han islamiserade Iran 1979, för ”mäktigt”. Man undanhåller också ordet ”islamiska” trots att det är vad organisationen heter. USA har tidigare terrorstämplat militärstyrkan.

Faksimil: Svt.se

I en annan artikel, där man också förlitar sig på den iranska regimen, framhäver SVT rapportering från BBC om att ”Många videor som sprids på sociala medier är ännu inte verifierade och i statliga medier har inläggen avfärdats som falska nyheter. Så kallade ’fientliga medier’ har anklagats för att överdriva omfattningen av demonstrationerna”.

Löfvens regering försöker göra den islamiska diktaturen till Sveriges partner

Sveriges regering, som kallar sig själva ”Sveriges första feministiska regering”, välkomnade i somras Irans utrikesminister Javad Zarif till Sverige för ett möte med utrikesminister Margot Wallström. Detta strax efter att 14 iranska kvinnor krävt den islamiska diktatorn Khameneis, som har sista ordet i alla Irans frågor, avgång.

– Under de senaste 40 åren har vi genomlevt en inhuman diskriminering mot kvinnor, och det är därför vi inte längre vill leva under en regim där halva samhället lever som gisslan i en medeltida, könsbaserad apartheid, sade en av kvinnorna då.

Den världskända iranska frihetskämpen Masih Alinejad, som bland annat kämpar för iranska kvinnors rätt att få ta av sig den muslimska slöjan, skriver att fler än 100 demonstranter nu har dött och fler än 1000 demonstranter har fängslats.

Användare på Twitter har lyckats få upp videos från vad som sägs vara några av demonstrationerna:

SVT har emellertid inte rapporterat någonting om Alinejads, eller andra insatta iraniers, vittnesmål.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons