SVT

T.v. Lenitha Andersson-Junkka. T.h. Stadsfestivalen ’Piteå ler och dansar’. Faksimil Facebook

Inrikes

SVT svarar på kritik om signalementcensur: ”Tror inte det kan leda till gripande”

Publicerad 8/1/2019
Annons

SVT och andra medier har fått kritik för att man utelämnar signalement på förövare i en vädjan om tips som polisen gått ut med efter en våldtäkt under stadsfestivalen ’Piteå dansar och ler’. Man menar att media genom sitt agerande försvårar polisens arbete att få fast förövarna. Samhällsnytt har talat med statstelevisionen för att ta reda på hur de resonerat.

LÄS ÄVEN: Polisen vädjar om tips för att gripa våldtäktsmän – då mörkar massmedia

I sociala medier har många rasat över den skattefinansierade public service-aktörens selektiva rapportering av polisens meddelande. En person skriver: ”Polisen vädjar om hjälp – SVT undanhåller”.

LÄS MER: Polisen om våldtäktsmännen i Piteå: ”mörkhåriga och mörkhyade”

Redaktionschefen: ”Jag tror inte det kan leda till gripande”
Samhällsnytt har talat med Lenitha Andersson-Junkka som tidigare var redaktionschef för Norrländska Socialdemokraten och numera titulerar sig redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Norrbotten för att få svar varför de väljer att utelämna en enda del av polisens uppgifter – förövarnas signalement.

Hur kommer det sig att ni har valt att utelämna den centrala del om de misstänkta gärningsmännens signalement som polisen går ut med?

– Vi brukar inte publicera gärningsmännens signalement i ett så tidigt skede.

Varför gör ni inte det när polisen går ut och vädjar som ni skriver?

– I det här fallet så var det ju bara… signalementet… var väldigt… jag tror inte det kan leda till gripande så, det var ju bara mörkt hår och mörk hud. Det finns ju många som har det. Det är väldigt vagt på det sättet.

Varför tror du att polisen går ut med signalementet om det är vagt?

– Det vill jag inte… det har jag ingen uppfattning om.

I sociala medier får ni kritik för att undanhålla informationen som är så tydlig från polisen. Hur ser du på den kritiken?

– Jag vill inte kommentera det. Jag känner att jag står för våra publicistiska beslut. Det gör jag oavsett vilken kritik som kommer fram.

Flera personer skriver att ert agerande blir som att ni motarbetar polisen när de publicerar relevanta uppgifter för att få in tips och ni rapporterar men utelämnar en del som är central. Hur ser du på det?

– Polisen får svara på hur de ser på sina uppgifter. Vi tar ställning till vad vi vill publicera.

Är inte konsekventa
Uppgiften från Andersson-Junkka om att SVT är försiktiga med att gå ut med signalement i ett tidigt skede verkar bara gälla i vissa fall.

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur SVT var tydliga med att ge en konkret beskrivning av gärningsmannens signalement vid skjutningen i San José (1h59min in i inslaget på SVT Play) trots att det var i ett tidigt skede. Han beskrevs av SVT:s nyhetsankare som ”en vit man i 30-årsåldern”.

LÄS ÄVEN: SVT censurerade att tågknuffaren i Frankfurt var från Afrika

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons