koran-ove-bring

Ove Bring. Pixabay / Youtube

Inrikes

SVT tar in folkrättsexpert för att fördöma koranbränningarna

Publicerad 8/1/2023
Annons

Statstelevisionen fortsätter sitt kampanjande för att inskränka den svenska yttrandefriheten. Denna gång har man tagit in folkrättsexpert som anser att den kontroversiella lagen om hets mot folkgrupp borde ändrats för länge sen för att göra det förbjudet att bränna ”heliga” skrifter.

Både Sverige och Danmark utreder just nu hur man kan ge efter för den muslimska världens krav och hot och förbjuda koranbränningar, något som mött stark kritik i båda länderna.

Till SVT säger Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt och folkrättsexpert, att en ändring i lagen om hets mot folkgrupp om förbud mot brännande av så kallade heliga skrifter vore önskvärt.

LÄS ÄVEN: Moskéer i Sverige vill ha förbud mot alla handlingar som förolämpar islam

Bring anser att detta skulle gjorts i samband med att hmf-lagen infördes i Sverige och menar att det går att göra undantag i yttrandefriheten med hänvisning till den nationella säkerheten.

– Det här borde införts redan för 20 år sedan. Finns den politiska viljan går det nog att speeda på processen, säger han till statstelevisionen.

Inga protester vid moskéer

Enligt Bring skulle det skulle fortfarande vara möjligt att skända och kritisera religion i debatter och böcker men inte i politiska manifestationer framför till exempel ambassader och moskéer.

På frågan om detta inte skulle betyda att Sverige ger efter för krav från andra stater svarar han:

– Jag tycker inte att man ska se det som att vi ger efter för krav. Det här är en ändring som kunde ha genomförts för 20 år sedan när lagen infördes.

LÄS ÄVEN: Kritikstorm mot regeringens planer på att ge efter för muslimska hot

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons