Under natten mot fredagen skedde ännu en skjutning, den 39:e hittills i år. En av orsakerna till att Sverige sticker ut menar SVT:s grävande journalist är att man har tråkigt under sommarlovet och ingenstans att ta vägen.

Offret för nattens skjutning i Malmö har avlidit. Det meddelar polisen på fredagsförmiddagen.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

Orsakerna till att så många unga är inblandade i skjutningar kan ha många bakomliggande orsaker. Det menar SVT:s grävande reporter Diamant Salihu, med ett förflutet på Expressen.

– När jag pratar med alla möjliga som jobbar med de här unga killarna, som det ofta handlar om, och även polisen som följer utvecklingen så beskrivs det nästan som någon form av “vilda västern”, säger Diamant Salihu i Morgonstudion.

Våldsammare sommar

Enligt Salihu är det svårt att peka ut en enskild anledning till att tröskeln för dödlig våld är låg. Han menar att det kan röra sig om hämndrelaterade skjutningar och att unga vill ta en frihetsberövad ledares plats.

LÄS ÄVEN: S-ministrarna skröt om minskat skjutande i Malmö – ökar igen

Anledningen till att våldet eskalerar under sommarhalvåret då det är varmt tror han beror på att många unga inte har någonstans att ta vägen på sommarlovet.