jan helin

SVT:s programchef Jan Helin. Foto: Holger Motzkau.

Inrikes

SVT upphör med avståndsdeklarationer mot SD – ska i stället ”på ett naturligt sätt” vävas in i journalistiken

Publicerad 9/13/2018
Annons

SVT:s programdirektör Jan Helin, tidigare chefredaktör på vänsterradikala Aftonbladet och profilerad motståndare till Sverigedemokraterna, meddelar att Public Service-bolaget hädanefter upphör med att ta avstånd från SD, i varje fall på det sätt som skedde i slutdebatten på fredagen före valdagen. Efter kritiken byter SVT metod och ska i stället ”på ett naturligt sätt” väva in markeringar mot SD i journalistiken.

Kritiken har varit omfattande, både från Sverigedemokraterna och från oberoende bedömare, mot att SVT inför ett riksdagsval gick ut och tog avstånd från partiet och dess politik. Den tidigare TV4-chefen och mångåriga SVT-medarbetaren Jan Scherman kallade exempelvis beslutet för ”häpnadsväckande och olyckligt”. Även internationellt har ögonbryn höjts.

I sak handlade det om att SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s partiledardebatt konstaterade att det finns invandrare som av olika skäl ”inte passar in i Sverige”. Det kan bero på låg utbildning eller att man inte lärt sig språket men också, menade Åkesson, på att man inte anpassar sig till svenska värderingar, seder och bruk.

Efter valdebatten gick programledaren och SVT:s ansvarige utgivare Eva Landahl ut och deklarerade att SVT tar avstånd från att det i Sverige kan finnas invandrare som inte passar in. Den ”åsikten” menade man strider mot Public Service demokratiparagraf med skrivningar om bland annat ”alla människors lika värde”.

Efter den hårda kritiken mot SVT:s tydliga ställningstagande mot SD – i synnerhet som det skedde bara ett par dagar före ett riksdagsval – deklarerar nu bolagets programchef Jan Helin att man upphör med sådana formella avståndsdeklarationer. I stället ska SVT ”inleda ett arbete för att få in detta på ett naturligt sätt i vår journalistik”, förklarar Helin.

Han menar också att kritikerna har missförstått. Att öppet ta avstånd från SD ”är inte en politisk markering” säger Helin, bara ”en metod för att följa de bestämmelser som omgärdar SVT”. Men nu ska bolaget för att undvika sådana missförstånd byta till en annan metod.

SVT har även tidigare tagit avstånd från Sverigedemokraterna på motsvarande sätt. I en studiodebatt 2016 sade partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, med stöd från bland annat Säpo-rapporter, att det i migrantströmmarna finns potentiella terrorister och riktade kritik mot att Sverige i motsats till de flesta andra länder accepterar att nio av tio som söker asyl har gjort sig av med sina ID-handlingar och inte heller på annat sätt kan styrka sin identitet.

Dagen efter debatten gick SVT i ett särskilt inslag ut och slog fast att Karlssons uttalande ”strider mot principen om alla människors lika värde” och att ”redaktionen till fullo tar avstånd från detta uttalande”.

Ett halvår senare besannades de farhågor som Karlsson och andra gett uttryck för när asylsökaren och efter avslag illegale invandraren Rakhmat Akilov genomförde ett terrordåd på Drottninggatan i Stockholm där fem personer, däribland en 10-årig flicka, dödades och ytterligare tio personer skadades.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons