Våldtäkt Norrköping

T.v. Folkparken i Norrköping. T.h. Våldtäktsmannen Lukasz Pawlak. Foto: Polisen

Inrikes

SVT mörkar ursprung på våldtäktsman – ändrar efter Samhällsnytts frågor

Publicerad 1/14/2019
Annons

Den gångna veckan dömdes en polsk medborgare till fängelse och utvisning för en våldtäkt i november förra året. I samband med att domen föll valde SVT att helt utelämna mannens bakgrund. Detta trots att lokal media rapporterat om den dagen innan.

Det var omkring halv tre på natten den 11 november förra året som en våldtäkt ägde rum vid Matteus kyrkogård i Norrköping. Två förbipasserande kvinnor, Saga Helin och Johanna Karlsson hade uppmärksammat att något inte stod rätt till mellan en man och en kvinna i Folkparken.

Kvinnorna avbröt den pågående våldtäkten och polisen anlände till platsen. I närheten kunde patrullen sedan gripa 23-årige Lukasz Pawlak från Polen som misstänktes för våldtäkten. I polisrapporten framkommer det tydligt att polisen inte kommunicera med mannen på varken svenska eller engelska. Senare i polisförhören krävdes det även tolk.

På fredagen föll domen mot Pawlak i Norrköpings tingsrätt. Han döms för våldtäkt till 1,5 års fängelse och utvisning i fem år. Vidare ska Pawlak betala ett skadestånd på 53 000 kronor till brottsoffret.

SVT
När public service-aktören SVT rapporterade om våldtäktsdomen på söndagen valde man att utelämna att den ”dömde mannen” hade utländsk bakgrund. Det trots att lokal media redan rapporterat om kvinnornas hjälteinsats samt att mannen ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Motala & Vadstena Tidning
I lokaltidningen MVT som publicerades på lördagen – det vill säga dagen innan SVT rapporterade står det tydligt att den dömde mannen ska utvisas i fem år.

Förundersökningsprotokoll
Av polisens förundersökningsprotokoll framgår lika tydligt att den misstänkte våldtäktsmannen har utländsk bakgrund.

I förhör med brottsoffret förklarar kvinnan att Pawlak inte pratar ”riktigt exakt svenska som så många andra gör”.

Samhällsnytt rättar SVT
När uppgifterna uppmärksammades valde Samhällsnytt att kontakta public service-bolaget för att be dem rätta uppgifterna. SVT svarar:

”Vi har inte haft tillgång till själva domen och har fokuserat på tjejernas agerande, så den uppgiften var ny för mig”.

Vi har ställt följande frågor till SVT:
1. Hur gjorde du reportaget utan att ha läst domen?
2. Informationen om utvisningen finns i den lokala tidningen som var först med att publicera nyheten. Har du läst den?
I skrivande stunden har SVT inte återkommit med något svar.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons