Återigen har statsmedia uppmärksammats för dubbelstandard. Det är rörande dubbelmordet i Linköping som SVT nu presenterar den misstänkte med både namn och bild, trots att han inte är dömd. Men i fallet med den dömda utlänningen Tishko Ahmed som styckmördade Wilma menade SVT att det ”finns inte allmänintresse”. Nu får återigen den skattefinansierade bjässen kritik.

Samhällsnytt rapporterade i slutet av juli hur statstelevisionen vägrade publicera identiteten på den irakiske asylmigrant som mördade 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla och sedan förvarade hennes huvud i hemmet. Detta motiverar chefer hos den skattefinansierade Public service-aktören med att det inte finns ett ”oavvisligt allmänintresse” och att det inte skulle bidra till att skapa större förståelse kring brottet att få veta att gärningsmannen har bakgrund i ett land med våldsbejakande hederskultur.

LÄS MER: SVT-chefer skyddar Wilmas mördare med pixling: ”Finns inte allmänintresse”

Nu uppmärksammas ett nytt fall av dubbelstandard från SVT. Denna gång rör det den misstänkte för dubbelmordet i Linköping, Daniel Nyqvist. Det är Facebook-gruppen I allmänhetens tjänst – granskning av public service som tog upp SVT:s olika måttstockar:

https://www.facebook.com/164657423887754/posts/1247551775598308/

”Det är precis så statligt betald media fungerar! Men som tur är finns också ”Alternativmedia”!”, skriver en användare i en kommentar.

Asylaktivister på SVT

Facebook-gruppen poängterar att Daniel Nyqvist inte ens är dömd även om han förvisso erkänt, men offentliggörs ändå, samtidigt som SVT vägrade offentliggöra Tishko Ahmed, till och med efter att han blivit dömd. ”Så namn och bild på mördade offer är ok – men inte på dömda gärningsmän?”, frågar de retoriskt.

Kommentarer på nätet menar att det kan bero på att Ahmed överklagade domen, och att SVT därför inte offentliggjort namnet. Men SVT hänvisade till att det inte ”hade något allmänintresse” trots att Wilma-mordet var en stor nyhet under lång tid. Dessutom hänvisade de till Ahmeds familj som en orsak att inte offentliggöra, men har inga sådana betänkligheter i fallet med Daniel Nyqvist.

I Wilmas fall mörkade SVT även att Ahmed är en asylmigrant från ett land med utbredd våldsbejakande hederskultur – uppgifter som skulle kunna bidra till att skapa större förståelse för motivet till mordet. Istället fick tittarna och läsarna endast veta att det är ”ex-pojkvännen”.

Samhällsnytt kunde då avslöja att SVT-cheferna som tog beslutet att mörka Ahmeds identitet var asylaktivist och SD-fientliga.

LÄS ÄVEN: SVT mörkar ursprung på våldtäktsman – ändrar efter Samhällsnytts frågor

LÄS ÄVEN: Ny studie: Alltjämt kraftig slagsida åt vänster hos svenska journalister