En migrant som saknar asylskäl och klarade sig kvar i landet med hjälp av den så kallade gymnasielagen kan komma att få resa hem eftersom han saknar arbete. Men statstelevisionen rycker ut till undsättning och fortsätter sin påverkanskampanj med migranternas berättelser.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen våren uppmärksammat hur den skattefinansierade public service-aktören SVT, trots sitt uppdrag att vara opartisk, inte döljer sitt engagemang för de många tusen ensamkommande migranter som erhöll tidsbegränsade uppehållstillstånd och enligt lagen ska återvända till sina hemländer om de inte inom ett halvår hittar ett jobb i Sverige.

LÄS ÄVEN: SVT kampanjar för asylsökare med tre avslag: ”Helt omöjligt att skaffa fast jobb”

”Sjukt svårt att hitta jobb”

När tiden löper mot sitt slut har statstelevisionen också växlat upp berättelserna om migranterna. På lördagen uppmärksammas Fardju Alizada som invandrade till Sverige år 2015 och säger att hotellkedjan Scandic där han har praktiserat har lovat honom en tillsvidaretjänst i framtiden. Men efter att coronakrisens konsekvenser drabbat hotellbranschen avslutades praktiken och något arbete framöver är inte längre aktuellt för Fardju.

– Jag var där i fem månader på praktik. Min chef berättade för mig, eftersom jag var duktig, att ”efter praktiken får du tillsvidarejobb”, säger Alizada till SVT.


SVT jagar regeringen

Vid tidigare artiklar i ämnet har vi uppmärksammat att SVT:s reportrar söker migrationsminister Morgan Johansson (S) för att framföra migranternas krav. Trots att ministern varje gång har avböjt att svara och klargjort att det inte blir några lättnader i Gymnasielagens regler på grund av coronaepidemin fortsätter SVT sin uppvaktning.

LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag

authorimage