Statsmedia har återigen producerat en artikel där man propagerar för ett köttlöst samhälle. I en artikel med rubriken “Framtidens nyårssupé: insekter, alger – och lite oxfilé” skriver SVT:s vetenskapsreporter att vi måste halvera köttätandet för att “nå klimatmålen” och “för hälsans skull”.

Samnytt har tidigare rapporterat om statsmedias försök till normalisering av ett köttlöst samhälle. En rad artiklar har publicerats på temat – däribland en där SVT:s reporter testar låtsaskött och påstår att det smakar precis som riktigt kött.

Och nu är det alltså dags igen. Denna gång attackeras köttet precis som tidigare – men med en ny twist. Eftersom det är nyårshelg framför reportern Johan Bergendorff sin köttkritik på just det temat. Han skriver nämligen att nyårssupén kommer bestå av insekter och alger i framtiden.

“Ska Sverige nå klimatmålen till år 2045 med stopp för utsläpp så kommer det att krävas att vi äter annorlunda. Köttkonsumtionen kommer sannolikt behöva halveras, också för hälsans skull. I dag är totalkonsumtionen 80 kilo per invånare”, skriver han i artikeln.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen i reklamkampanj för växtbaserat alternativ till kött

Vill gräva upp baggar från avföring

Vidare skriver reportern att köttet på tallrikarna år 2050 kommer behöva ersättas med vegetariska proteiner och insekter – som man gräver upp från kodynga. 

“Antingen dyngbaggar, som grävs upp från kornas mockor, eller produceras inomhus i effektiva insektfabriker och mals till pulver”, skriver han.

LÄS ÄVEN: SVT romantiserar strömlöst leverne i ett flertal reportage