Den drygt två och en halv timme långa filmen A Swedish Elephant, med underrubrikerna ”En samtidsskildring av dagens Sverige” och ”En dokumentär om världens mest extrema land” blev något av en snackis i Almedalen när den där premiärvisades på storbildsskärm med efterföljande paneldebatt. Filmmakarna, Richard Gardt och Göran Uhlin, har försökt förmå SVT att visa filmen men där har det varit kalla handen. Man har nu därför beslutat släppa filmen på YouTube.

I filmen intervjuas en lång rad profiler i svensk politisk debatt med fokus på invandring och integration. Filmmakarna skriver själva att avsikten med att göra A Swedish Elephant var att man vill ”spegla dagens svenska samhälle, de politiska spänningarna och det polariserade debattklimatet i vårt land”.

Medverkar gör bland annat Janne Josefsson, Alexander Bard, Jerzy Sarnecki, Anders Lindberg, Tobias Hübinette, Ebba Witt-Brattström, Stig-Björn Ljunggren, Rebecca Weidmo Uvell, Bi Puranen, Johan Hakelius, David Eberhard, Dan Korn, Henrik Johansson och Eli Göndör. Se hela filmen nedan.

SVT Dokumentär – som kritiserats för att använda en bild på den sovjetiske propagandafilmaren Mikhail Kaufman som logotyp – har efter uppvaktning från Richard Gardt och Göran Uhlin svarat att man inte tänker visa filmen. Som skäl anges att den ”blandar rena åsikter med lösryckta påståenden som inte beläggs eller följs upp”.

I ett pressmeddelande skriver filmmakarna att man ”gör bedömningen att det finns ett stort allmänintresse för filmen och att Public Service genom sitt negativa beslut svikit en stor del av befolkningen”.

Paneldebatten i anslutning till att filmen premiärvisades i Visby under Almedalsveckan kan ses nedan.

Mer information om filmen finns på https://www.swedishelephant.se.