Aktuellt
Inrikes

SVT ville tipsa självmordsbenägna om hjälplinje – gav fel nummer

Publicerad 3/10/2020
Annons

Statstelevisionen ägnade ett längre inslag åt självmord bland unga män i gårdagens Aktuellt. Under den påföljande debatten i studio rekommenderades att ringa till en hjälplinje om man överväger ett självmord. Men numret visade sig inte existera längre.

Enligt reportaget minskar antalet självmord i Sverige generellt. Men en kategori sticker ut – det är unga män, som fortsätter att ta sina liv lika ofta som förut. Under den påföljande debatten i Aktuellts studio visades ett telefonnummer till vad som uppgavs vara den nationella hjälplinjen.

Unga i krissituation i behov av stöd uppmanades att ringa dit och prata om sina problem. Det fanns dock ett problem: den nationella hjälplinjen upphörde att existera den 1 januari i år, vilket tjänsten 1177 som drev hjälplinjen informerade om i ett pressmeddelande.

Statstelevisionen verkar dock inte ha googlat sig fram till detta faktum. Det tog nästan en halvtimme tills SVT tog tillbaka uppgiften – i avslutningen som sänds kl. 21.55 efter lokala nyheter. Då lät man kort meddela att man ska ringa ”andra nummer” – utan att specificera vilka.

Samhällsnytt har försökt att komma i kontakt med ansvarig utgivare Charlotta Friborg under dagen. Vi har ställt flera frågor via mejl. Däribland vilka rutiner statstelevisionen följer för faktagranskning samt hur personer i krissituation i behov av stöd kan uppfatta det när det nummer de rekommenderas att ringa till visar sig inte existera. I skrivande stund har SVT inte besvarat frågorna.

Statstelevisionen och statsradion har en budget som uppgår till drygt 9,4 miljarder kronor per år – som från och med den 1 januari 2019 finansieras genom en tvångsskatt.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons