➤ TIGGERI OCH KRIMINALITET Norges motsvarighet till SVT Uppdrag Granskning, NRK Brennpunkt, sände tidigare i år ett reportage kallat ’Lykkelandet’ där man under lång tid kartlagt det hitresta, i huvudsak romskrumänska, tiggeriet och dess kopplingar till olika typer av organiserad brottslighet.

Programmet väckte uppmärksamhet i Norge, där man precis som i Sverige fått förmedlad en tillrättalagd bild av det hitresta tiggeriet. I Sverige vägrade SVT att köpa in programmet, då det ansågs kunna underblåsa främlingsfientliga stämningar om allmänheten fick reda på sanningen om hur tiggeriet är hierarkiskt organiserat och hur det har kopplingar till annan organiserad brottslig verksamhet.

Tack vare enträget arbete från Janne Josefsson har nu till slut SVT-ledningen gett med sig och låtit Uppdrag Granskning köpa in programmet för sin egen budget och sända det på sin egen programtid. Programmet sändes i SVT 1 på onsdagskvällen. Den som missade det eller inte betalar TV-licens kan se programmet i efterhand på SVT Play, HÄR.