svt kamera intervju

Foto: mikael altemark from STOCKHOLM, SWEDEN / CC BY.

Inrikes

SVT:s ’slumpvis’ utvald gymnasielärare ordförande för kommunistiskt parti

Publicerad 3/23/2020
Annons

Mer än sällan när SVT intervjuar ”mannen på gatan” för inslag i Aktuellt och Rapport visar det sig sedermera att dessa har anknytningar till vänsterpartier och i bland den yttersta vänsterkanten. Gruppen I allmänhetens tjänst – granskning av public service har gjort dessa avslöjanden till något av en tätt återkommande följetong. På söndagen kom det senaste fallet.

När många skolor på grund av coronaviruset nu gått över till distansundervisning intervjuade SVT Aktuellt i förra veckan Johan Wiman, lärare på Södertörns gymnasium i Botkyrka i Stockholm.


Faksimil SVT

Wiman är även ordförande för Kommunistiska partiet i Stockholm, något SVT inte nämner i inslaget.


Faksimil Facebook

Drygt 28 minuter in i onsdagens sändning dyker Wiman upp.

”Undrar om det hade hänt av misstag med en nazist”, lyder en av kommentarerna.

I en granskning av den svenska kommunismen tidningen Fokus gjorde 2019 citeras Wiman där han kommenterar ett bråk som följt ett beslut från RKU:s (ungdomsförbund åt Kommunistiska partiet, tidigare KPMLr) Uppsalaavdelning att slita sig loss från centralmakten och upplösas med hänvisning till att moderpartiet inte är tillräckligt revolutionärt:

Kamrater! Ska vi ta och varva ner retoriken?! Vi må tycka olika om saker och ting men borde kunna enas om kampen mot M+KD:s reaktionära budget som riksdagen klubbat med SD, L och C:s hjälp. Det var ju trots allt denna som var upprinnelsen till kontroversen i Uppsala. Bara våra fiender tjänar på att vi gräver ner oss i skyttegravar och kastar glåpord på varandra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons