Sveriges television spred förra veckan en kritiserad nyhet om en “läkare” från Syrien som inte lyckas bli legitimerad i Sverige. Samhällsnytt har granskat fallet och det visar sig att den syriske mannen inte ens brytt sig om att försöka skriva kunskapsprovet och att det statliga tv-bolaget undanhåller centrala fakta för sina tittare.

“Socialstyrelsen bifaller din ansökan. Det innebär att din utbildning är jämförbar med den svenska utbildningen och du kan gå vidare på vägen mot legitimation som läkare.”

Så lyder ett brev som den 45-årige syriern Safwan Al Abdullah får från Socialstyrelsen i maj 2016. Beskedet ger Al Abdullah möjlighet att anmäla sig till ett kunskapsprov för att visa att han har de färdigheter som krävs för att få en svensk läkarlegitimation.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

För att klara provet måste man ha lärt sig svenska, danska eller norska, vara påläst på vilka lagar och regler som gäller för läkare i Sverige samt, naturligtvis, ha de kunskaper och färdigheter som krävs för yrket.

Al Abdullah får också pedagogiska tips och förslag från Socialstyrelsen på hur han kan gå vidare. Han får förklarat för sig att han exempelvis kan lära sig svenska på Komvux och att han måste ha ett intyg på godkända svenskkunskaper innan han kan skriva kunskapsprovet.

Överklagar

Men Safwan Al Abdullah vill inte skriva några prov, han vill ha sin legitimation direkt. I juni överklagar han beslutet till förvaltningsrätten, som i januari 2017 avslår överklagandet. Han överklagar igen till kammarrätten som i april ifjol inte meddelar prövningstillstånd. Han överklagar kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen som i juni förra året slår fast kammarrättens beslut.

I juli 2017 skickar 45-åringen in en ny ansökan till Socialstyrelsen om att istället få genomföra en så kallad provtjänstgöring. Provtjänstgöring innebär att Socialstyrelsen gör ett undantag och ger någon rätt att arbeta som läkare, utan legitimation, efter att denne under en sexmånadersperiod arbetat som läkare under handledning och på det sättet visat sina färdigheter. Han bifogar nya dokument från sitt hemland om att han där arbetat som läkare i Aleppo.

Socialstyrelsen konstaterar att en del av de nya handlingarna “inte helt stämmer överens med de intyg som Hälsoministeriet tidigare utfärdat eller med uppgifterna den sökande tidigare lämnat”.

Myndigheten beslutar därför återigen att Safwan Al Abdullah måste göra ett kunskapsprov för att bevisa att han har de kunskaper som krävs för att kunna arbeta som läkare i Sverige.

Tiden går och den 45-årige syriern gör aldrig en ansats av att ens försöka skriva kunskapsprovet.

“När det gäller kunskapsprovet har han inte gjort det”, skriver Socialstyrelsens utredare Andrew Kyobe i ett mejl till Samhällsnytt när vi vill veta hur långt ifrån han varit att klara provet.

“Det är upp till den sökande själv när man väljer att göra kunskapsprovet”, påpekar Kyobe.

Kontaktar SVT

Efter att ha misslyckats med att få läkarlegitimation utan att skriva kunskapsprovet vänder sig Safwan Al Abdullah till Palestinaaktivisten Abed Al-Qaisi som även jobbar som journalist på Sveriges television. Mötet mynnar ut i ett kort videoklipp som publicerades på SVT:s hemsida förra måndagen under rubriken “Provet stoppar honom från arbete”.

– Senast jag arbetade som läkare var för tre år sedan. Det är naturligtvis hemskt när man är van vid en sorts liv och sen mista det under lång tid och gå helt utan jobb, beklagar syriern i inslaget.

Det statliga mediebolaget anklagar provet för att vara “för svårt” och för att i onödan “fokusera på detaljerade teoretiska kunskaper”.

Vad SVT inte berättar för sina tittare och läsare är att fallet Al Abdullah prövats av samtliga juridiska instanser i Sverige och att Socialstyrelsen, förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen är överens om att Safwan Al Abdullah måste göra kunskapsprovet för att få arbeta som läkare i Sverige. Ett flertal olika utredare på Socialstyrelsen har dessutom varit engagerade i och tittat på fallet. Al Abdullahs akt hos Socialstyrelsen omfattar hela 90 sidor.

Den statliga tv-jätten berättar heller inte att Al Abdullah erbjudits att göra kunskapsprovet, men valt att inte göra det.

Kritikstorm

SVT:s inslag har väckt massiv kritik i sociala medier. En av kritikerna är den finlandssvenska debattören Merit Wager, tidigare kolumnist på Svenska dagbladets ledarsida.

“Oseriöst av @svtnyheter att påstå att ‘provet stoppar honom från arbete’ när det är det faktum att han inte klarar provet som är anledningen. Och provet SKA vara svårt! Vi ska absolut inte sänka kraven på läkare som vi redan gjort med poliser och lärare!” skriver hon.

Samhällsnytt har varit i kontakt med SVT:s webbredaktion och journalisten Jon Lindhe som inte kan svara på varför SVT inte redogör för alla fakta i ärendet.

– Det vet inte jag, säger han.

– Jag kan inte uttala mig om det för jag har inte skrivit artikeln.

Han lovar dessutom att kontakta Abed Al-Qaisi, som skrivit artikeln, och be honom återkomma till oss. Än så länge har vi inte fått svar från Sveriges television.