hanna stjärne2

SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Lesula.

Inrikes

SVT:s vd uttagen till EU-kommissionens grupp om desinformation

Publicerad 1/13/2018
Annons

Stjärne deltar tillsammans med Noel Curran, EBU:s generaldirektör, som representant för de nordiska public service-bolagen.

På internet kraftsamlar internetjättarna Facebook, Google och Twitter för att sålla bort det man menar är desinformation och falska nyheter.

En liknande kraftsamling sker även på nationell nivå på flera håll i världen.

I Sverige ska större medieaktörer som Bonnier, Schibstedt, Sveriges radio och Sveriges television tillsammans med Vinnova motarbeta det man menar är ”fake news”.

På EU-nivå har man skapat en ”High Level Group on Fake News” som ska vara rådgivande för hur EU-kommissionen ska arbeta med problemen kring desinformation på nätet och analysera hur nuvarande regelverk ser ut samt utreda eventuella behov av framtida europeiska regelverk som skulle kunna hantera desinformation och olagligt innehåll på de digitala plattformarna.

Till denna har bland andra SVT:s vd Hanna Stjärne tagits ut.

– Den senaste tiden har debatten varit intensiv kring spridningen av desinformation på nätet. Frågan berör Sverige och övriga Europa ur ett demokratiskt perspektiv och är angelägen, inte minst med tanke på det stundande valet i Sverige. Principerna om yttrandefrihet och rätt till information är avgörande för mig i det arbete som ska göras. Jag är glad över att få möjlighet att samarbeta över nationsgränserna i denna brännande framtidsfråga, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Bland övriga medlemmar finns bland annat representanter från så kallade icke-statliga organisationer eller NGO:s och Facebook, Google och Twitter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
545Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons