asiatiska-elefanter-bild-Neilmanda-wikimedia

Bild: Neilmanda.

Utrikes

Svultna elefanter på väg att invadera kinesisk miljonstad

Publicerad 6/2/2021
Annons

En flock med 15 elefanter rör sig i riktning mot stadskärnan i den kinesiska mångmiljonstaden Kunming i provinsen Yunnan i södra Kina. De lokala myndigheterna har försökt stoppa och dirigera om flocken men hittills utan att lyckas.

Vägspärrar har satts upp för att hejda elefanternas framfart och stora mathögar har placerats ut som lockbeten för att förmå de hungriga elefanterna att ändra riktning. Men alla åtgärder har varit utan framgång.

De tolv vuxna elefanterna och tre ungar beslöt sig för några månader sedan för att lämna det naturreservat där de har sin hemvist och bege sig på vandring norrut. De har hittills tillryggalagt en sträcka på över 50 mil som gått över bland annat fält och motorvägar.

Tros leta efter bättre betesmarker

Det är inte helt klart varför flocken gett sig iväg på vandring men en teori är att brist på föda fått dem att bli nomadiserande. Växtligheten uppges ha minskat i det område där elefanterna hittills haft sin hemvist och nu söker de sig av allt att döma efter bättre betesmarker.

Om flocken tar sig in i själva stadskärnan i Kunming kan situationen bli kaotisk. På andra håll har spänningarna ökat mellan elefanter och lantbrukare när flockar i brist på vilt växande föda börjat beta av åkrarnas grödor. Problemen uppges vara störst i gränsområdet mellan Kina, Vietnam, Laos och Myanmar (Burma).

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons