Swebbtv har fått sitt bankkonto och bankgiro spärrat. Det skriver medieföretagets vd och chefredaktör Mikael Willgert på Swebbtv:s hemsida.

Det är Marginalen bank, där Swebbtv varit kund, som står bakom nedstängningen. Willgert misstänker att bankens beslut är politiskt då Swebbtv, som under migrantkrisen grundades av företrädare för Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning, brukar räknas till det som kallas alternativ media.

– Det är en sorglig historik vi ser nu i Sverige där banker agerar politiskt. Det är sannolikt det vi ser här också, säger han i en kommentar till Swebbtv.

LÄS ÄVEN: Före detta SD-profil nekades bankkonto – ”har googlat mitt namn”

Har svarat på alla frågor

Marginalen banks motivering till nedstängningen är att de inte har ”tillräcklig kundkännedom” om Swebbtv. Det är ett resonemang Willgert avfärdar då han besvarat bankens kundkännedomsfrågor.

– De har fått all information om vår bolagsstyrelse och alla sådana uppgifter som de frågat efter, menar han.

Marginalen bank och dess vd Ewa Glennow kritiserades i en artikel i Affärsvärlden för tre år sedan. Anledningen var att Glennow då lånat 200 miljoner kronor från den egna banken för att köpa förfallna fordringar i sina privata bolag. Något som sågs som ett tvivelaktigt agerande.

Willgert säger att Swebbtv i samband med det tog ut sina pengar därifrån, men fortsatte använda bankgironumret och bankkontot för donationer.

Teorin: ”Triggas” av Expo

Mikael Willgert misstänker att Marginalen banks agerande ”triggats” av Expo. Nyligen publicerade den vänsterexrema sajten ett antal texter där Swebbtv bland annat kallas för ”en högerextrem och konspirationsteoretisk nyhetssajt”.

– De här aktivisterna vaknar till liv. De triggar varandra, säger han.

LÄS ÄVEN: Mira Aksoy vårdades för cancer på sjukhus – då stängde Swedbank hennes bankkonto

Han påpekar också att Swebbtv haft flera reportage som varit kritiska till det svenska banksystemet.

– Det kan ju i grunden handla om att man inte gillar vår rapportering, misstänker Willgert.

Olagliga beslut

Swebbtv har en längre tid haft problem att öppna bankkonton. Tidigare gick alla donationer till ett konto som tillhörde Mighty Systems Sweden AB, ett företag som Mikael Willgert och hans fru står bakom. Anledningen var att SwebbTV inte tilläts öppna eget bankkonto.

Swebbtv är långt ifrån ensamma om att motarbetas av de svenska bankerna. Tidigare i år stängde Länsförsäkringar bank Nya dagbladets bankkonton permanent, och gick därefter vidare med att stänga även tidningsledningens privata konton. Nya dagbladet drivs av Markus Andersson, tidigare politiker i numera nedlagda Nationaldemokraterna.

Fria tider är en annan medieaktör som motarbetas av bankerna. Tidningens grundare Widar Nord fick bland annat sitt privata bankkonto stängt av Swedbank för några år sedan, något han upptäckte när han försökte betala sin hyra. Nord vände sig till domstol och Stockholms tingsrätt slog fast att Swedbanks uppsägning ”varit obefogad”.

Konsekvenserna för banker som stänger av medieaktörer och privatkunder av till synes politiska skäl är dock små. Agerandet är olagligt, men ingen medarbetare riskerar att dömas till straffansvar, exempelvis fängelse eller böter. Istället ”förpliktas” endast bankerna att sluta bryta mot lagen, något de inte alltid gör.

Samnytt har sökt Mikael Willgert.

LÄS ÄVEN: Widar Nord efter domen: Swedbank stängde mitt konto för att jag står bakom Fria Tider