widar-nord-fria-tider-swedbank

Faksimil Youtube / Håkan Henriksson (Narking), CC BY 3.0

Inrikes

Swedbank döms för uppsägning av Fria Tiders chefredaktörs konto

Publicerad 10/12/2021
Annons

Efter att Swedbank stängt ned både sajtens företagskonto och chefredaktören Widar Nords 20 år gamla privata konto, stämde Nord Swedbank och ansökte om att banken ska tvingas öppna hans personkonto igen. Nu slår tingsrätten fast att banken gjort fel.

Den officiella anledningen till nedstängningarna 2020 var ”bristande kundkännedom”. Vid förhandlingarna i januari 2021 hette det att Nord lämnat ”motsägelsefulla uppgifter” och att banken ”inte förstår syftet” med att han ska ha ett konto i banken. Samtidigt kunde Swedbank inte specificera varför de stängt av kontot och då de pressades på frågan avbröt domaren utfrågningen.

LÄS MER: Swedbank kan inte förklara avstängningen av Fria Tider – domaren avbryter utfrågningen

I en dom på tisdagen slår Stockholms tingsrätt fast att Swedbanks beslut varit ”obefogat” och förpliktar dem att inom 14 dagar öppna Nords personliga konto igen.

”Banken har inte förmått styrka att det förelegat särskilda eller andra skäl att säga upp Widar Nords betalkonto med grundläggande funktioner. Tingsrätten anser därför att bankens uppsägning saknat grund, dvs. varit obefogad”, står det i domen.

LÄS ÄVEN: Rakt På #35: Har vi skenrättegångar i Sverige?

Domen innebär även att Swedbank ska stå för både sina egna och Widar Nords rättegångskostnader – omkring 800 000 kronor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons