Övergången från apartheid till den svarta befolkningens övertagande av styret i Sydafrika blev inte den framgång som många hoppats på. Landet har brottats med politisk korruption, skenande gängbrottslighet, gatuvåld, sociala problem, svag ekonomi och rasistiska attacker mot den vita minoritetsbefolkningen. Nu kan Sydafrika vara på väg att helt falla samman i anarki.

Stora delar av den svarta befolkning som tillhör zulu-stammen har tagit till gatorna i protester mot att deras stamfrände, landets tidigare president och ledare för det styrande etnopolitiska partiet ANC Jacob Zuma dömts till fängelse för domstolstrots i ett åtal mot honom för korruptionsbrott.

Korruptionsanklagelserna är ett tusental till antalet och handlar bland annat om mutor, penningtvätt och skattesmitning. Zuma har samtidigt varit en del i de korrupta strukturer som finns inom regeringspartiet ANC med rötter i våldsbejakande extremism och expresidenten har därför länge skyddats av partiet från att åtalas.

Våldet, förstörelsen och plundringarna har efterhand eskalerat till de mest omfattande i landets historia. Zuma själv och hans familj har via sociala medier eldat på kravallerna.

Landets ekonomi i fritt fall

Men upploppen handlar också om landets i det närmaste havererade ekonomi som nu förbytts i en fullt utvecklad krasch i spåren av corona-pandemin och de nedstängningar av samhället som införts.

Det som började som protester från Zuma-anhängare har utvecklats till ett kaos där mängder med människor ser sin chans att plundra butiker och skaffa sig sådant man annars inte haft råd med. Andra har ryckts med i vågen av skadegörelse som ett uttryck för allmänt missnöje med tillståndet i landet.

Tomma butikshyllor och bensinpumpar

Hyllorna i livsmedelsbutikerna gapar tomma och bensin saknas i pumparna. Allt fler beväpnar sig i takt med att gatuvåldet eskalerar samtidigt som militären sätts in i ett försök att stoppa våldet, skadegörelsen och plundringarna.

Flera näringsverksamheter har helt slagits ut av upploppsmakarnas attacker. Vid sidan av livs- och drivmedel saknas också bland annat mediciner.

Utländska företag lämnar nu landet och andra har stoppat sina investeringar. Det leder till att ekonomin försvagas ytterligare, att fler jobb försvinner och att destabilisering och motsättningar förvärras i en allt snabbare ond cirkel.

Var tredje medelinkomsttagare i landet prognostiseras förlora sitt jobb och sin inkomst och sjunka ned i fattigdom. Där finns sedan tidigare en stor andel av befolkningen. Arbetslösheten i landet ligger på runt 30 procent.

Kan växa till inbördeskrig och revolution

Gatuvåldet har redan skördat ett 70-tal människoliv och de försiktigaste prognoserna talar om ytterligare hundratals döda innan kravallerna har lagt sig. Får myndigheterna inte stopp på dem kan dödstalen bli väsentligt fler än så. Cirka 1 200 upploppsmakare har hittills arresterats.

Farhågor finns nu att situationen kan eskalera till inbördeskrig mellan olika etniska grupper och/eller väpnad revolution mot regeringsmakten.

Lång rad allvarliga problem sedan tidigare

Problemen i Sydafrika är i huvudsak inte kvarlevor från apartheid-tiden utan resultatet av ett långvarigt vanstyre från ANC som sedan apartheid avskaffades haft en närmast totalitär politisk makt över landet, vilket lett till att man kunnat ägna sig åt ett omfattande maktmissbruk. Korruptionen har skenat och många tunga uppdrag har innehafts av inkompetenta personer men med svågerpolitiskt stöd inom partiet.

Samnytt har tidigare rapporterat om den eskalerande gängkriminaliteten i landet som armén måst sättas in för att försöka hejda, om vägpirater och våldtäktsgäng som har vita som målgrupp för sina brott, om mord, kollapsande banker, hur ANC-regeringen konfiskerar vita jordbrukares mark, hur dessa överfalls och mördas av kringstrykande ligor, hur svenska klädbutiker i landet slås sönder, hur den svarta vänstern i landet uppmanar till mord på vita, med mera. Läs alla Samnytts artiklar om Sydafrika HÄR.