I en längre artikel beklagar sig Sydsvenskans reportrar Kenan Habul och Olle Lönnaeus över att det finns ett starkt stöd för att lämna de svenska medborgare som anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten åt deras öde och inte hämta dem till Sverige. Tidigare hjälpte Habul till att smuggla illegala migranter till EU under migrantkrisen 2015.

Enligt en undersökning som Sydsvenskan gjort bland riksdagspartierna är M, KD, SD, C och L för att inte bistå svenska medborgare som idag sitter i IS-fångläger i Syrien. Barnen till dessa vill dock både regeringen och oppositionen hjälpa. Hos SD skulle man helst se att inte heller de togs till Sverige. Vänsterpartiet är enda parti som vill ta hem samtliga svenska medborgare.

Från regeringens sida resonerar man som så att då de reste iväg mot UD:s rekommendationer för att delta i terrorverksamhet och krigsbrott finns det ingen folkrättslig skyldighet för Sverige att hämta hem de här personerna. För detta har Sverige fått kritik från FN. I ett brev till regeringen från Fionnuala Ní Aoláin, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, anklagas Sverige för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och smita från sitt ansvar då man inte tar hand om sina medborgare i lägren.

Hon jämför med Guantánamo där terroranklagade Mehdi Ghezali satt inspärrad i början av 2000-talet och fick efter omfattande protester mot USA flyga till Sverige i ett regeringsplan.

Ett annat Sverige

I Sydsvenskans artikel försöker Habul och Lönnaeus dra paralleller mellan Ghezali och IS-terroristerna och man skriver att Sverige i dag är ett annat land än för 17 år sedan. Man nämner Sverigedemokraterna och den rad av islamistiska terrordåd som drabbat Europa sedan dess samt att 300 svenska medborgare rest för att ansluta sig till terrorgruppen.

– Sverige har blivit kallt på senare år, säger den före detta kristdemokraten Peter Althin som var Ghezalis advokat. För sex år sedan lämnade han Kristdemokraterna då han ansåg att partiet blivit alltför ”höger”.

– Det finns en högerton i det hela som inte är humanitär. Folk kan uppföra sig dåligt, men ändra sig. Vill de komma hem ska Sverige hjälpa till. Har de begått brott ska de ställas till ansvar, säger Peter Althin.

Man har även talat med före detta utrikesminister Jan Eliasson (S) som hänvisar till de mänskliga rättigheterna.

– Är de svenska medborgare så har regeringen en plikt att värna om deras rätt att återvända. Det är en del av de mänskliga rättigheterna.

Smugglade migranter till EU

2015 var Kenan Habul en del av en grupp svenska journalister som åkte med Schibsteds två båtar till Medelhavet för att bistå illegala migranter som försöker ta sig till Europa. Bland övriga fanns Robert Aschberg och Carina Bergfeldt. Åtminstone 600 migranter hjälpte man över till Europa.