svenska-kraftnät-el-ledning

Foto: Svenska kraftnät/Tomas Ärlemo

Ekonomi

Sydvästlänken försenas ytterligare

Publicerad 3/5/2021
Annons

Den planerade driftstarten för stamnätsförbindelsen från Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne, som ska ge lägre elpriser i södra Sverige, försenas nu ytterligare en gång.

Beslutet om att bygga förbindelsen togs i samband med stängningen av Barsebäcks andra reaktor 2005 för att föra över mer ström från Mellansverige till Skåne. Bygget som började 2012 och initialt skulle vara igång till 2015 har drabbats av upprepade förseningar och ökade kostnader.

Enligt den senaste planen skulle Sydvästlänken vara i drift till den 31 mars men försenas nu ytterligare till den 15 augusti.

Skälet till denna försening är att man under de senaste månaderna har uppdaterat kontrollutrustningens mjukvara varpå man funnit behov av att korrigera brister i denna.

Näringslivet kritiskt

Förbindelsen syftar till att stärka elförsörjningen till södra Sverige och jämna ut prisskillnaderna mellan prisområdena. Under 2020 var dessa stundtals rekordhöga och elkunder i södra Sverige har fått betala högre elpriser.

Sydvästlänken är Svenska kraftnäts dyraste projekt någonsin och kostar 7,3 miljarder kronor. Problemen har kritiserats av näringslivet i södra Sverige som också drabbats av de högre elpriserna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons