På onsdagen greps en syrisk migrant i USA misstänkt för förberedelse till terrorism mot en kyrka. Enligt FBI skulle mannen utföra dådet i terroristorganisationen Islamiska statens namn.

Den 1 augusti 2016 erhöll 21-årige Mustafa Alowemer från Daraa i Syrien flyktingstatus i USA. Sedan dess har han bott i Pittsburgh beläget i delstaten Pennsylvania. Nu har Mustafa gripits efter att han förberett ett terrordåd där en kyrka skulle sprängas i bitar och människor mördas under sommarhalvåret 2019, rapporterar PJ Media.

FBI låtsades vara IS-anhängare
I mars 2019 använde sig den amerikanska federala polisen, FBI, av en hemlig agent (Undercover Employee, UCE) som utgav sig för att stödja IS och kunde på så sätt komma närmare Mustafa som man misstänkte var terrorist.

Genom att etablera kontakt i sociala medier och sedan bygga vidare på kontakten i olika meddelandetjänster har FBI-agenten vunnit Mustafas förtroende och blivit en del av planerna på att attackera ’otrogna’. I maj 2019 överlämnade Mustafa dokument till agenten som instruerade hur man bygger en bomb.

I kommunikationen mellan Mustafa och agenten har syriern uttryckt ett tydligt stöd för IS och en vilja att utföra jihad. Vidare har han delat med sig av islamistisk propaganda och potentiella terrormål i Pittsburgh.

Mustafa har även efterfrågat ett vapen med ljuddämpare och spelat in en video i vilken han svär trohet till IS och uttrycker stöd för terroristledaren Abu Bakr Al-Baghdadi.

”Vill spilla mitt blod för Islams seger”
Enligt domstolshandlingar har FBI dessutom tagit del av material där Mustafa meddelade att han ska utföra terrordådet för ” den allsmäktige Allah”. Han skriver även, ”jag vill spilla mitt blod för Islams seger”.

Nedan ses de instruktioner som Mustafa handskrivit på arabiska inför attacken och som FBI sedan har översatt.

”Jag kan jaga Allahs fiender”
Mustafa har vidare meddelat FBI-agenten (UCE) att han kan lämna bombväskan i kyrkan, International Worship Center, men att han också behöver vapen för att jaga Allahs fiender. Det framgår bland annat att Mustafa har fått syn på en ensam militär som han vill döda.

FBI slog till
Vid deras sista möte uppvisade Mustafa material som han inhandlat för att bygga bomben. Han hade även med sig två utskrivna kartor över området där kyrkan är belägen. På kartorna hade han markerat kyrkan och potentiella flyktvägar. Därefter valde FBI att slå till mot migranten som nu åtalas för terrorism.