Två syriska män, 35 och 20 år gamla, åtalas vid Luleå tingsrätt för bland annat stämpling och förberedelse till mord. De båda männen planerade enligt åtalet att föra 35-åringens fru till Sverige och döda henne här, för att på så sätt återupprätta släktens heder sedan hon anklagats för att ha varit otrogen.

Det är ett komplicerat arabiskt hedersdrama som polis och åklagare i Luleå försökt nysta upp under sommaren. I juni i år förs en syrisk kvinna med uppehållstillstånd i Nederländerna till Sverige av två av sina bröder, vilka sedan flyktingkrisen bor i Sverige. Kvar i Nederländerna finns kvinnans man, som även är hennes kusin, samt parets tre gemensamma barn.

Myndigheterna i Nederländerna fattar misstankar om att kvinnan förts ut ur landet mot sin vilja, och larmar sina kollegor i Tyskland och Sverige. Vid den svenska gränskontrollen stoppas bilen med de två bröderna och deras syster. Kvinnan har synliga spår av att ha blivit misshandlad och saknar pass. Trots det låter de svenska gränspoliserna bilen fortsätta in i Sverige sedan kvinnan försäkrat dem om att hon följt med av fri vilja.

Dödas i Syrien eller Sverige

Kvinnan har av sin man anklagats för att ha varit otrogen, både i Irak som de tog sig till Europa via och i Nederländerna. Bland annat påstås hon ha skaffat en manlig vän, utanför familjen, som hon pratat med. Enligt utredningen har han därför kontaktat kvinnans bröder för att med dem diskutera olika sätt att mörda henne på för att återupprätta släktens heder.

Enligt en plan ska kvinnan föras till Syrien och hedersmördas där. Enligt en annan ska hon istället mördas i Nederländerna eller i något annat europeiskt land, och därefter ska de inblandade mordkonspiratörerna fly till Syrien. Den plan man till slut kommer överens om går istället ut på att kvinnan förs till Sverige där hon ska slängas från en bro, och dödsfallet ska förmås att se ut som ett självmord.

Men när syskontrion anlänt till Luleå, där den äldre av bröderna har en lägenhet, uppstår bråk om huruvida kvinnan verkligen ska tas av daga. Den äldre brodern tar, tillsammans med sin fru, parti för sin syster och väljer att skydda henne. Den yngre av bröderna, 20-åringen, blir då ursinnig, beväpnar sig med kniv och söker upp sin syster och broderns familj och hotar dem till livet. Han ska ”skära halsen av” systern, hotar han, och om han inte tillåts göra det kommer han istället döda sin brors fru och dennes barn. I det läget larmas polisen som kommer och griper den hotfulle 20-åringen.

Faksimil polisens HR
Faksimil polisens HR

Yrkar utvisning

I början av augusti väcker vice chefsåklagare Peter Salzberg åtal mot kvinnans 20-årige bror för förberedelse till mord, olaga hot och skadegörelse. Rättegången inleds, men pausas i väntan på att även kvinnans 35-årige man och kusin grips i Nederländerna och utlämnas till Sverige. I september åtalas även kvinnans 35-årige man, tillika kusin, för anstiftan av förberedelse till mord.

Båda de åtalade männen nekar till att de tänkt mörda trebarnsmamman. 35-åringen menar att om han haft för avsikt att ha ihjäl sin fru, så hade han gjort det redan i hemlandet, inte i Europa, eftersom straffen för hedersmord är lägre där.

– I dessa länder sitter man bara i fängelse max sex månader om det har med heder att göra, säger han i polisförhör.

Faksimil

Under gårdagen inleddes huvudförhandlingen i Luleå tingsrätt, och den väntas pågå i flera dagar. Ett flertal arabiska tolkar har bokats upp för att rätten ska kunna förstå de olika turerna i hedersdramat. Åklagare Peter Salzberg yrkar att den 20-årige brodern, som har uppehållstillstånd i Sverige, utvisas till Syrien och förbjuds att återvända till Sverige efter avtjänat straff.

SE ÄVEN: Tre afghaner begärs häktade för knivavrättning på buss – kan inte utvisas