En 49-årig syrier begärs häktad för grova krigsbrott begångna i Syrien. Det framgår av en häktningsframställan från Blekinge tingsrätt.

Mannen är född i Palmyra i Syrien och kom till Sverige tillsammans med sin dåvarande fru i samband med migrantkrisen. Han fick uppehållstillstånd i december 2016.

Mannen är enligt Skatteverkets folkbokföringsregister numera omgift med en eller två andra kvinnor från hemlandet. Handläggaren på myndigheten vet inte hur många, eftersom det registrerats två olika födelsedatum på frun eller fruarna.

Grova krigsbrott

Nu har den 49-årige syriern begärts häktad för två grova krigsbrott som han enligt åklagarens häktningsframställan gjorde sig skyldig till i hemlandet innan han kom till Sverige. Tidpunkten för båda brotten är angivna från 15 maj 2015 till 30 juni samma år.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist poserade med lik – döms till ett par månaders fängelse

Enligt häktningsframställan är påföljden för det brott 49-åringen gjort sig skyldig till minst två års fängelse. Häktningsförhandlingen hålls under fredagsförmiddagen. Den misstänkte mannen är inte svensk medborgare.

I januari i år dömde Blekinge tingsrätt en 45-årig man för folkrättsbrott i Syrien. Den mannen fick enligt egen utsago hjälp av Säkerhetspolisen att ta sig till Sverige.

LÄS MER: Säpo hjälpte jihadist till Sverige – nu åtalas han