kjall-gustafsson-837673
Inrikes

Syrisk migrant häktad för knivmordet på Kjäll Gustafsson

Publicerad 9/23/2021
Annons

På onsdagen greps och anhölls en 21 årig man misstänkt för det brutala knivmordet på 57-årige småbarnspappan Kjäll Gustafsson i Gislaved 2019. Mannen som är syrisk migrant häktades på torsdagen vid Jönköpings tingsrätt på den högre misstankegraden ”sannolika skäl”.

21-åringen misstänks förutom mord också för försök till mord på en annan person och försök till rån. Mannen är tidigare dömd för en rad brott i Sverige, bland annat narkotikabrott och grova trafikbrott.

Knivhöggs till döds när han avbröt ett väpnat rån

Mordet begick vid restaurang Ströget i Gislaved den 14 december 2019. Kjäll Gustafsson gick emellan när två maskerade och knivbeväpnade rånare störtade in på restaurangen där Kjäll och hans familj var för att äta julbord.

Grep fel person

Först i september 2020 grep polisen en misstänkt gärningsperson, en 23-årig man med utländsk bakgrund och brottsaktiv bakgrund. Det visade sig dock vara fel person.

Nu nästan två år efter händelsen har polisen gripit vad man tror är rätt person, en 21-årig syrisk migrant, också han med ett antisocialt och kriminellt förflutet sedan ankomsten till Sverige.

LÄS MER: 23-årig man häktad för knivmordet på Kjäll Gustafsson

Polisen förtegen

Polisen är förtegen och vill inte svara på om den nu häktade personen varit aktuell i utredningen tidigare. Man vill heller inte berätta huruvida det är samme man som nu häktats på nytt. Samnytt har tagit del av häktningshandlingarna och kan bekräfta att det är en annan person som nu häktats.

Ett inledande förhör har hållits med den på sannolika skäl misstänkte och flera mer ingående sådana ska hållas de närmaste dagarna. Kjälls bror, Stefan Citron, säger till SVT Nyheter att det troligen är polisens omfattande topsning i jakt på DNA som gett utdelning.

– Jag tror att de har rätt person de har den här gången faktiskt.

Medier sprider vilseledande uppgifter om häktad

SVT och flera andra medier, bland annat Expressen, sprider samtidigt den felaktiga uppgiften att den misstänkte gärningsmannen ”kommer från” och ”är hemmahörande” i Gislaved, i stället för att uppge att det rör sig en syrisk migrant.

Den andre gärningsmannen som deltog i rånförsöket mot restaurang Ströget har polisen enligt uppgift fortfarande inga spår efter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons