Faksimil/Arkivbild

Faksimil/Arkivbild

Inrikes

Syriska flyktingar gruppvåldtog 16-årig flicka i Västervik – nu vill domstol utvisa dem

Publicerad 2/12/2018
Annons

Två flyktingar från Syrien som kom till Sverige under asylkrisen 2015 ska utvisas till sitt hemland, trots att det råder verkställighetshinder mot att utvisa flyktingar dit. Det vill Kalmar tingsrätt efter att de båda flyktingarna gruppvåldtagit en 16-årig flicka i staden.

Det är fredagen den 10 november ifjol som en 16-årig flicka träffar den 21-årige syriern Hasan som hon fått kontakt med via sociala medier. Tillsammans åker de till ett gårdshus i ett villaområde i Västervik. Där genomför de ett ömsesidigt samlag som flickan alltså samtycker till.

Efter samlaget hämtar 21-åringen den 34-årige landsmannen Ayoub. Båda två är kollegor och jobbar på samma biltvätt i Västervik. Flickan vill inte ha sex med den äldre syriske mannen, men tillsammans håller männen fast flickan, drar av hennes byxor och hjälps åt och turas om att våldta henne. Efter våldtäkten skjutsas flickan till centrala Västervik där hon släpps av.

Samma dag polisanmäls gruppvåldtäkten och flickan undersöks på sjukhus där tekniska spår säkras. De båda männen kan ganska snabbt gripas och häktas.

Förra veckan faller domen mot de båda männen; fyra år och åtta månaders fängelse vardera samt tio års utvisning för grov våldtäkt. De båda syrierna ska dessutom betala 175 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

Förutom grov våldtäkt döms 21-åringen för olaga hot efter att ha berättat för häktespersonal att han planerar att mörda den 16-åriga flickan.

Hasan och Ayoub har tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige med anledning av inbördeskriget i Syrien. Kalmar tingsrätt konstaterar i sin dom att det på grund av kriget visserligen råder verkställighetshinder när det gäller utvisningar till Syrien. Samtidigt konstateras att det är svårt att idag avgöra hur situationen i Syrien kommer se ut om några år när de båda männen avtjänat sina fängelsestraff.

”Att det nu föreligger hinder för verkställighet utgör därför inte hinder för tingsrätten att besluta om utvisning. Eventuella verkställighetshinder får i stället prövas när det blir aktuellt att verkställa utvisningsbeslutet”, skriver domstolen i sin dom.

Tycker du att dömda våldtäktsmän ska utvisas till sina hemländer även om de flytt från krig?

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons