Sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina sker i en rasande takt. Bland dessa finns Systembolaget som slutar saluföra ryska produkter.

I ett pressmeddelande skriver Systembolaget att situationen i Ukraina är exceptionell och utgör ett uppenbart brott mot internationell rätt, och att man mot denna bakgrund har beslutat att omedelbart och tills vidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i sortimentet. Man ställer även in samtliga planerade lanseringar av ryska produkter.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Även Finlands alkoholmonopol Alko har beslutat att stoppa försäljningen av ryska produkter.

– Vi upplever att vi i den här situationen vill visa att det handlar om en exceptionell och upprörande situation och att vi tar den på allvar, säger sortiments- och inköpschefen Anu Koskinen till Hufvudstadsbladet.

Europeiskt luftrum stängt

EU:s sanktioner har stängt hela Europas luftrum för ryska plan och gjort det omöjligt för vanliga ryssar att flyga.

Ryska flygbolag kan fortfarande flyga över internationellt vatten på Östersjön till den ryska enklaven Kaliningrad, men de kan inte flyga vidare västerut för luftrummet mellan Danmark och Sverige är stängt för ryska plan.

Fotboll och ishockey

Ytterligare sanktioner kommer från Fifa och Uefa som stänger av alla ryska klubbar och landslag från internationella matcher och turneringar, ett beslut som gäller tills vidare.

– Det är ett nödvändigt beslut och positivt att Fifa ändrat sin uppfattning från igår. Det är klart att det blev en massiv reaktion från fotbolls-Europa efter deras beslut igår, det är naturligtvis positivt att Fifa- och Uefa unisont fattat det här nödvändiga beslutet för fotbollen givet den situation som råder i Ukraina, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till statstelevisionen.

– Det är viktigt att fotbollsvärlden står enigt i den här frågan. Jag tror den här typen av beslut svider mer än man kan ana. Det här var den enda vägen.

LÄS ÄVEN: Rysk-svensk förening hotas med indraget bidrag

Efter ett extrainsatt möte meddelar även IIHF att Ryssland och Belarus portas från alla internationella ishockeytävlingar tills vidare.

– Otroligt tråkigt men helt nödvändigt, säger Anders Larsson, ordförande i svenska ishockeyförbundet till Sportbladet.

Enligt uppgift ska ryssar inte längre kunna betala för sina prenumerationer på Netflix och Spotify med sina bankkort.