Tågvärden Marcus Andersson misshandlades av ett ungdomsgäng när han hade kontrollerat biljetterna och bett dem dämpa sig. En ny rapport vittnar om att våldet inom spårtrafiken ökar.

Seko, Service- och kommunikationsfacket, släppte nyligen en rapport som visar att hot, våld och sexuella trakasserier inom spårtrafiken ökar. En av de utsatta är Marcus som blev misshandlad under ett kvällspass i juli.

Han gick fram till ett ungdomsgäng som betedde sig illa ombord på tåget. En av dem hade legat på golvet och det hade smällt i en dörr. Marcus kontrollerade deras biljetter och bad gänget att dämpa sig.

Ungdomarna sa att de tränade Mixed Martial Arts, MMA, varpå Marcus svarade att det inte var lämpligt att göra det på tåget.

Smög sig upp bakifrån och misshandlade tågvärden

Men då började tjafsade gänget emot och började bete sig hotfullt.

– De skulle gå av vid nästa station, i Herrljunga. Jag gick och ställde mig i en vestibul längre bort från dem för att undvika mer diskussion. De klev av tåget och jag fortsatte då med mitt arbete, säger Marcus till Seko.

Tåget stod kvar vid perrongen och plötsligt blev Marcus attackerad av en kille i ungdomsgänget.

– Han slog mig flera gånger bakifrån, sen sparkade han mig. Otroligt fegt och kränkande att han trodde sig ha rätten till att göra så.

Misshandeln filmades av ungdomsgänget och lades upp på Instagram med texten ”Hela västtrafik e horungar”.

Tonåringen kunde identifieras – och straffas

Tack vare Marcus kollega kunde 15-åringen identifieras och polisanmälas. Det ledde till åtal. Rättegången slutade sedan i fällande dom för våld mot tjänsteman. Han dömdes till ungdomsvård och fick betala 5 000 kronor i skadestånd.

– Det kom över 25 kollegor till tingsrätten för att göra vår poäng hörd: Vi är trötta på det eskalerande våldet på våra tåg, säger Marcus.

15-åringen finns sedan tidigare i belastningsregistret för ringa narkotikabrott.

Marcus poängterar att det är en viktig dom inför framtiden. Samtidigt har händelsen påverkat honom starkt.

– Jag har haft en av de tuffaste tiderna i mitt liv efter misshandeln. Även om jag arbetar ungefär som förut så försöker jag göra mer bedömningar av resenärer innan jag går fram till dem.