41-årige asylmigranten Taher Amini döms av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök. Detta efter att ha våldtagit en kvinna och därefter kastat ned henne i ett gruvhål med avsikten att hon skulle dö där.

Det var den 21 april i år som Taher i bil begav sig till västmanländska Norberg från Halmstad där han var bosatt. Detta i avsikt att träffa en kvinna att våldta och mörda. Brotten var enligt domen planlagda. Medan han lyckades med våldtäkten, misslyckades han med mordet.

Efter fullbordad våldtäkt kastade han ned det kvinnliga offret i ett 24 meter djupt gruvhål. När kvinnan inte dog i fallet försökte han fullborda brottet genom att kasta ned tegelstenar på henne. Hon överlevde emellertid fallet och stenarna och förbipasserande hörde – ett dygn senare – hennes rop på hjälp.

När våldtäktsoffret, blödande, svårt nedkyld och blåslagen, räddats ur gruvhålet med helikopter gav hon polisen sådana uppgifter att Taher kunde gripas. Kvinnan, som också är asylmigrant, kände Taher sedan tidigare då de en tid bott på samma migrantförläggning.

Eftersom de var bekanta lyckades Taher lura med sig kvinnan i sin bil. Färden gick dock inte till Örebro som var sagt för att hjälpa kvinnan att ordna wifi, utan till en avskild plats där hon våldtogs och sedan kastades ned i gruvhålet.

Ville gifta sig med offret innan han våldtog henne

Innan våldtäkten försökte Taher övertala kvinnan att gifta sig med honom. Det hade han även gjort tidigare när de två bodde intill varandra på migrantförläggning. När han åter fick nej blev han arg och började anklaga kvinnan – som han alltså inte haft någon kärleksrelation till – för att ha varit otrogen. Kvinnan försökte då fly genom att öppna bildörren och springa iväg. Taher han dock snabbt ifatt henne.

För polis och åklagare att efter gripandet bevisa brotten blev inte svårt. Hjälp fick man bland annat av att Taher med sin mobil tagit ett antal ”selfies” där han poserar vid gruvhålet efter fullbordat brott.

Döms till lagens strängaste straff

Taher åtalades och fälls nu för grov våldtäkt och mordförsök. Tingsrätten finner brotten så allvarliga att man utdömer lagbokens strängaste påföljd – livstids fängelse.

Namnet till trots, innebär en livstidsdom i Sverige inte att man sitt inlåst resten av livet, bara att strafftiden inte bestäms när domen fälls. I normalfallet omvandlas straffet så småningom till en tidsbestämd påföljd på 25 års fängelse, från vilken sedan en tredjedel dras av enligt praxis. En livstidsdömd avtjänar i snitt alltså 16 års fängelse.

Livstids fängelse utdöms normalt endast vid mord men enligt domstolen finns i det aktuella fallet så försvårande omständigheter att påföljden anses rimlig. Rättsläkare har vittnat om att kvinnan sannolikt skulle ha dött bara något dygn senare om hon inte haft turen att hittas av förbipasserande.

– Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit, säger rådman Johan Alvner som dömt i målet.

Skadestånd och utvisning

Taher döms även att betala ett skadestånd till kvinnan på 545 000 kronor. Han ska efter avtjänat straff utvisas ur Sverige utan tidsbegränsning. Detta förutsatt att det inte finns verkställighetshinder. Sedan talibanerna återtog makten i landet anses det i Sverige i de flesta fall alltför otryggt att utvisa någon dit.

Taher, som tidigare använde sitt andra förnamn Mohamad som tilltalsnamn, är tidigare dömd i Sverige för bland annat narkotikabrott och trafikbrott.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Läs tidigare artiklar på Samnytt om Taher Amini och hans brott HÄR.