Nästa måndag kommer Riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Det meddelade talmannen idag. Samtidigt går Jimmie Åkesson ut och upprepar sitt krav på att SD måste ha garantier för att ge sitt stöd.

Enligt SVT vill en övervägande majoritet av Moderaternas väljare vill att partiet ska samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna, alltså tvärtemot moderata partiledningens linje. Samma sak gäller för Kristdemokraterna.

67 respektive 74 procent för de båda partierna anser att man ska ”samarbeta eller förhandla med SD för att få igenom sin politik i riksdagen”.

Det är fortfarande oklart vilka partier som i så fall kommer att ingå i en regering med Kristersson som statsminister. Ebba Busch Thor har meddelat att hon vill vara med och bilda regering men i övrigt är det osäkert.

Kristersson sa också att han utesluter MP-samarbete.

Talmannen lämnade dessutom beskedet att Moderaterna ska ha stoppat Lööf från att ”sondera”.

Enligt Sveriges Radio föreslog Centerpartiet att Annie Lööf ska få uppdrag att sondera för möjligheterna att bilda en Alliansregering. Detta är alltså något som Moderaterna har sagt nej till, vilket talmannen bekräftade.