Tandhygienisten Bernt Herlitz som tipsat Migrationsverket om åldersfuskande ensamkommande står nu inför rätta i Stockholm. Idag kommer Arbetsdomstolen att avgöra om han ska betala Region Gotlands rättegångskostnader på upp till en miljon kronor – och om åklagare ska gå vidare med åtalet mot honom. Samhällsnytt bevakade huvudförhandlingen.

– Fan! Det är kört! – Bernt Herlitz skriker nästan och stormar ut ur Arbetsdomstolens anrika byggnad i Gamla Stan. Det är lunchpaus i förhandlingen och parterna med åskådare strömmar från sessionssalen ut till soliga Stora Nygatan. Alla verkar vara på bra humör – förutom Bernt själv.

Idag inleddes rättegången mot den 58-åriga tandhygienisten från Gotland vars historia Samhällsnytt uppmärksammat i höstas. Mitt under den brinnande migrantkrisen 2016 hörsammade han en uppmaning från Migrationsverkets jurist och började tipsa myndigheten när han misstänkte att ensamkommande flyktingbarn som kommit till honom för att sköta tänder egentligen var vuxna.

”Fullt erupterade 8:or/visdomständer inklusive fullt utvecklad rotspets. Min bedömning är att trolig ålder är över 25 år”, står det att läsa i ett mejl som han skickade till Migrationsverket.

Tilltaget uppskattades dock inte av alla. Istället för att reagera på informationen delgav Migrationsverket tipset med Bernts namn till ensamkommande själva och deras gode män – som genast hört av sig till Region Gotland. Region Gotland som var Bernts arbetsgivare inledde en utredning som resulterat i ett avsked av Herlitz.

Beslutet underkändes dock senare i Gotlands tingsrätt som menade att det skulle räcka med en uppsägning. Bernt fick inte sitt jobb tillbaka, men fick ett litet skadestånd. Allt som allt skulle han inte vinna mycket efter att rättegångskostnaderna betalats. Men då kom nästa smäll – Region Gotland anlitade en stjärnjurist och överklagade målet till Arbetsdomstolen, vilket innebär att hela rättegångskostnaden som kan uppgå till en miljon kronor kan hamna på Bernt om överklagandet bifalls.

LÄS MER: Bernt försökte stoppa åldersfusket – kan förlora sin lägenhet

Att en stor majoritet av de så kallade ensamkommande ljuger om sin ålder är sedan länge en allmän kunskap understödd av bevis i form av medicinska åldersbedömningar av Rättsmedicinalverket. Det verkar dock inte spela någon roll för Region Gotland: det har framkommit att före detta arbetsgivaren har polisanmält tandhygienisten för brott mot patientsekretessen.

Han blev kallad till förhör i mars, men polisen avvaktar utfallet av dagens förhandling. Arbetsdomstolens dom kommer att vägleda åklagaren huruvida han ska gå vidare med åtalet eller ej. Med andra ord är det en viktig dag för Bernt Herlitz idag.

– Det blir en ekonomisk katastrof för mig om jag fälls. Jag får en skuld under resten av mitt liv. Jag blir av med min bostadsrätt, blir fattig nu och sedan blir jag fattigpensionär… Det vet Regionen om, och ändå överklagar de. Först avskedar de mig och sedan vill de ha pengar från mig, säger Bernt till Samhällsnytt när vi pratar med honom i lunchpausen.

Han är irriterad och orolig över sin nya advokat Torbjörn Olsson:

– Det är kört nu. Han borde bara ha lagt fram filmen.

Med det nya beviset som består av en filmsekvens från ett seminarium i Almedalen där Migrationsverkets jurist tydligt hörs uppmana till att tipsa myndigheten om åldersfusk bland ensamkommande samt påstå att det finns sekretessbrytande bestämmelser i det här fallet, trodde Bernt att segern var säker. Advokaten har dock inte lyckats framställa det på ett övertygande sätt, menar han. Det kan man hålla med om: Olsson gör ett osäkert och nästan oprofessionellt intryck, vilket står i bjärt kontrast till Region Gotlands juridiska ombud.

LÄS ÄVEN: ”Golare har inga polare” – vänstern gläds åt Bernts öde

Regionens två ombud rabblar upp lagparagrafer och trycker särskilt på principen om ”allas lika värde”, som Bernt ska ha åsidosatt enligt dem:

– Förtroende, omtanke och delaktighet – Region Gotlands vägledande värdeord. Därför förstår nog Arbetsdomstolen varför vi har det här målet.

– Humanistisk människosyn ingår också i tandhygienistens uppdrag, säger ett av dem.

– En tandhygienist ska ha förmåga att respektera alla människors lika värde, citerar ombudet Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för tandhygienister.

Kompetensbeskrivningen har upphört att gälla, ”men det spelar mindre roll” enligt ombudet.

På bilden nedan: Region Gotlands juridiska team står utanför Arbetsdomstolen. Regionens representant Maria Holmberg längst till höger.

Under en paus passar Samhällsnytt på att ställa en fråga med bäring på Region Gotlands anförande till dess representant i domstolen, enhetschefen Maria Holmberg.

Ett av de så kallade vägledande värdeorden för Region Gotland är omtanke. Anser du att ni har agerat med omtanke om Bernt i det här fallet?

– Jag kan inte kommentera nu.

Varför?

Holmberg flyr tillbaka in i sessionssalen. Hon vill inte svara.

LÄS ÄVEN: ”Sverige er blitt et veldig veldig sykt land” – norrmän upprörda över behandlingen av Bernt Herlitz

Senare ställer vi samma fråga till Bernt. Han har ett svar:

– De har ingen omtanke varken för mig eller för de barn som tvingats att bo tillsammans med vuxna asylsökande. Det är faktiskt jag som har den värdegrund som de säger sig ha. Jag gjorde bara det jag trodde var det rätta. Men de fortsätter att driva det här så långt som möjligt.

Du är nu polisanmäld och kan få maximalt två års fängelse. Är du inte rädd för att hamna i fängelse i värsta fall – för det du trodde var en insats för de riktiga barnens säkerhet?

– Jo, men det finns ju grader i ett helvete. Situationen för mig är hemsk som den är nu. Om jag dessutom blir åtalad och det blir ett brottsärende… ja… då blir det här helvetet väl fem-sex grader värre…

Efter Samhällsnytts artiklar fick Herlitz en del stöd från läsarna – inte minst ekonomiskt. I nuläget går dock ekonomin inte ihop:

– Jag fick ett deltidsjobb på fastlandet. Jag åker dit på måndag morgon och tillbaka på onsdag kväll varje vecka så det blir 50-60% arbetstid. Sedan måste man räkna av båten från Gotland och bilen så det blir inte mycket kvar.

Var sover du?

– I bilen… Det funkar nu… Men om de beslutar att bifalla Regionens överklagande idag – då blir det… kört…

Han avbryter sig själv och går snabbt ut ur rummet där vi sitter.  Han ögon är röda när han är tillbaka.

-De har ingen medkänsla, säger han med darrande röst.

Arbetsdomstolens dom väntas komma den 4 juli.